Lusková polievka s kôprom a smotanou

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na 4 porcie:

  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 4 hrste čerstvých zelených alebo bielych fazuľových strukov
  • 4 stredne veľké nové zemiaky
  • 500-600 ml vývaru (alebo vody)
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • alebo 200 ml smotany na varenie 12 % (môže byť aj bezlaktózová verzia)

  • 2 lyžice kyslej smotany
  • (možno vynechať)

  • 2 lyžice hladkej múky
  • štipka mletej červenej papriky
  • 2 bobkové listy
  • 2 guľky nového korenia
  • 4 guľky čierneho korenia
  • ocot
  • štipka cukru
  • čerstvý kôpor na dochutenie
  • Ingrediencie

    Na 4 porcie:

  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 4 hrste čerstvých zelených alebo bielych fazuľových strukov
  • 4 stredne veľké nové zemiaky
  • 500-600 ml vývaru (alebo vody)
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • alebo 200 ml smotany na varenie 12 % (môže byť aj bezlaktózová verzia)

  • 2 lyžice kyslej smotany
  • (možno vynechať)

  • 2 lyžice hladkej múky
  • štipka mletej červenej papriky
  • 2 bobkové listy
  • 2 guľky nového korenia
  • 4 guľky čierneho korenia
  • ocot
  • štipka cukru
  • čerstvý kôpor na dochutenie
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Lusková polievka s kôprom je klasika letných dní. Kto by nemal rád tento letný evergreen! Jednoduchá a pritom vynikajúca mliečna polievka so sladučkými fazuľovými luskami a zemiakmi, ochutená kôprom a octom. Ak je lusková polievka pripravená dobre a poctivo z vývaru, čerstvých luskov, kôpru zo záhrady a nových zemiakov, je to skutočná lahôdka! Túto výbornú polievku si môžete dopriať aj keď máte problém s laktózou. Namiesto obyčajného mlieka a smotany jednoducho použite ich bezlaktózové verzie. Chutí tiež skvelo! Záverečné slovo patrí vám, takže luskovú polievku môžete podávať s kôprom, či bez neho. Ochutiť ju môžete normálnym či jablčným octom a lyžicou smotany či jogurtu navyše.

    Letná lusková polievka v klasickej i bezlaktózovej verzii

    Postup:

    1. Na základ luskovej polievky speníme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
    2. Medzitým si lusky umyjeme, odstránime konce (a prípadné „fúzy“) a nakrájame na 3-4 cm kúsky.
    3. Pridáme ich k orestovanej cibuli a krátko spolu opražíme.
    4. Zalejeme horúcim vývarom (alebo vodou) a osolíme. Pridáme bobkový list a korenie.
    5. Povaríme 5-7 minút. Potom pridáme očistené na kocky nakrájané zemiaky. Polievku povaríme, kým nie sú zemiaky a lusky mäkké.
    6. Múku rozhabarkujeme v mlieku s kyslou smotanou a pridáme štipku mletej červenej papriky. Z horúcej polievky odoberieme do mlieka dve tri naberačky a premiešame. Potom všetko opatrne prelejeme do polievky.
    7. Prevaríme, ochutíme čerstvým sekaným kôprom a odstavíme. Ochutíme cukrom podľa chuti a octom.
    8. Ak robíme bezlaktózovú verziu, použijeme vhodné verzie mlieka a smotany.
    9. Podávame s dobrým chlebíkom.
     

    Naše tipy:

    • Komu nerobí cibuľa v polievke dobre, môže lusky a zemiaky povariť priamo vo vývare a dokončiť podľa receptu, ale cibuľový základ dodá polievke lepšiu, plnšiu chuť.
    • V príliš teplých dňoch chutí lusková polievka polievka lepšie teplá až vlažná, nie horúca. Do taniera môžete ešte pridať lyžicu chladnej bielej smotany alebo bieleho jogurtu.