Slivkový koláč z krehkého cesta, alebo ak chcete slivková galetka, je jednoduchý a rýchly. Nepotrebujete naň ani formu. Ovocie môžete obmieňať podľa sezóny, ovocná galetka je výborná aj s jahodami a rebarborou, višňami či broskyňami. A keďže záveru leta kraľujú slivky, ukážeme si ako pripraviť lahodnú slivkovo-mandľovú galetku.
Slivkový koláč z krehkého cesta s mandľami na záver leta
Postup:
- Krehké cesto na slivkový koláč vypracujeme z múky a masla, štipky soli a žĺtka. Ide to rýchlo, cesto sa podobá mrveničke. Prilejeme studené mlieko a spojíme cesto do gule. Nehnetieme príliš dlho, len toľko, aby sa suroviny spojili. Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky odpočívať na pol hodinu až hodinu. Rúru zohrejeme na 200 °C.
- Slivky odkôstkujeme a nakrájame na štvrtinky. V miske ich premiešame s cukrom, škoricovým cukrom a škrobom.
- Cesto vyberieme z chladničky a medzi dvoma hárkami papiera na pečenie ho rozvaľkáme na tenkú placku s priemerom cca 30 -35 cm.
- Vrchný papier odstránime a cesto so spodným papierom preložíme na plech. Cesto posypeme mletými orechmi, okraje necháme 2-3 cm voľné.
- Na orechy rozložíme ovocnú náplň a rozotrieme. Voľné okraje cesta preložíme smerom do stredu cez náplň a jemne popritláčame.
- Potrieme ich rozšľahaným bielkom a posypeme cukrom.
- Pečieme približne 30 -40 minút, dozlata.
- Podávame vychladnutý, ale skvelo chutí aj mierne teplý s kopčekom vanilkovej alebo dokonca škoricovej zmrzliny.
Náš tip:
- Ovocie na koláč môžete variovať, podľa aktuálnej sezóny. Ovocná galetka z krehkého cesta je výborná napríklad s višňami či čerešňami. Dobrú chuť!