Hubová omáčka spolu s hubovou praženicou a vyprážanou bedľou patria k „povinnej jazde“ hubárskej sezóny. My vám prinášame recept na výbornú a jednoduchú hubovú omáčku nakyslo, v ktorej spracujete vaše úlovky z lesa. Ak nepatríte k hubárom, alebo nemáte možnosť sa k čerstvým hubám dostať, pripravte hubovú omáčku zo sušených lesných húb.
Hubová omáčka na kyslo so žemľovou knedľou
Postup:
- Ak na hubovú omáčku používame sušené huby, zalejeme ich vriacou vodou, prikryjeme a necháme 30 minút postáť. Potom zlejeme (vodu ponecháme) a necháme odkvapkať.
- Čerstvé huby nakrájame na hrubšie rezy a na lyžici masla a kvapke oleja podusíme do mäkka, cca 15 minút. Ak treba podlejeme vodou, ale čerstvé huby si väčšinou vodu pustia.
- Ak dusíme sušené huby, podlejeme ich vodou, v ktorej boli namočené.
- V kastróle zohrejeme zvyšok masla s olejom, a orestujeme najemno nakrájanú cibuľu do sklovita. Plameň stíšime, cibuľu posolíme, zakryjeme a dusíme 10-15 minút. Občas premiešame. Odokryjeme a necháme vyvariť tekutinu, až je cibuľa do zlata.
- Pridáme pol lyžičky rasce, premiešame a prisypeme hladkú múku. Urobíme tmavšiu zásmažku.
- Postupne prilievame horúci vývar. Množstvo vývaru či vody závisí od toho, akú hustú hubovú omáčku chceme mať. Omáčku premiešavame metličkou, aby sme v nej nemali hrudky.
- Do omáčky vložíme podusené čerstvé alebo sušené huby a povaríme na miernom ohni približne 30 minút. Sušené môžeme povariť aj dlhšie.
- Omáčku osolíme a okoreníme podľa chuti a pridáme sladkú smotanu. Prevaríme a odstavíme.
- Kyslú smotanu metličkou rozmiešame s naberačkou horúcej omáčky, aby sa nám nezrazila a až potom pomaly prilejeme k hotovej omáčke.
- Odstavíme a po chvíľke ochutíme octom a už nevaríme.