Belehradský rezeň so zemiakovým pyré

 | 

Čas prípravy: 

40

 min

Čas varenia: 

30

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

40

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na rezeň:

bez kosti

  • hladká múka na obalenie
  • soľ, korenie
  • tuk na pečenie, napríklad olej alebo masť
  • 1 pohár leča alebo čerstvé papriky
  • a paradajky

    Na pyré:

  • soľ
  • 1 až 2 lyžice masla
  • 250 ml vlažného mlieka
  • Ingrediencie

    Na rezeň:

    bez kosti

  • hladká múka na obalenie
  • soľ, korenie
  • tuk na pečenie, napríklad olej alebo masť
  • 1 pohár leča alebo čerstvé papriky
  • a paradajky

    Na pyré:

  • soľ
  • 1 až 2 lyžice masla
  • 250 ml vlažného mlieka
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)

    Belehradský rezeň je skvelé jedlo pre celú rodinu, ktoré pripravíte rýchlo aj počas pracovného týždňa. Milo nás prekvapilo aké chutné a plnohodnotné jedlo sme si pripravili a ako rýchlo.

    Belehradský rezeň je recept z detstva, ktorý poteší malých i veľkých

    Postup:

    1. Najskôr si ošúpeme zemiaky na pyré. Tie potom umyjeme v studenej vode a nakrájame na menšie kúsky. Varíme ich v osolenej vode do mäkka asi 15 min, môžeme pridať bobkový list a pár zrniečok rasce. Dĺžka varenia záleží na type zemiakov. Keď sú zemiaky mäkké, zlejeme vodu, pridáme 1 až 2 lyžice masla a roztlačíme ich. Potom ručným šľahačom mixujeme a postupne prilievame vlažné mlieko, až dosiahneme jemné pyré. Na konci ešte ochutnáme a prípadne dosolíme.
    2. Plátky bravčového karé na belehradský rezeň si rozložíme na tácku a z oboch strán ich osolíme a okoreníme. Potom si do misky dáme trochu hladkej múky a každý plátok v nej z oboch strán obalíme.
    3. V hrnci alebo na panvici si rozohrejeme tuk a rovnomerne na ňom bravčové opečieme z oboch strán. Múka, ktorou sme plátky obalili bude slúžiť na zahustenie v našom pokrme a tiež na zachovanie šťavnatosti mäska.
    4. Mäso dusíme zhruba 5 minút a potom k nemu prilejeme lečo z pohára. Ak nemáme hotové lečo, samozrejme môžeme použiť pokrájané čerstvé paradajky a papriky. Výborný nápad je použiť aj doma zavárané lečo, ktoré má obvykle veľa šťavy a na prípravu klasického leča s vajíčkami sa vlastne až tak nehodí 🙂
    5. Hrniec prikryjeme pokrievkou a za občasnej kontroly takto mäso dusíme, kým nie je mäkké. Na konci ešte samozrejme znovu ochutnáme a prípadne dochutíme. Podávame so zemiakovým pyré alebo zemiakmi. Deti majú takéto mäsové jedlá so šťavou radi aj s ryžou a je to samozrejme tiež vhodná kombinácia.

     

    Náš tip:

    • Belehradský rezeň s obľúbenou omáčkou z leča môžete podľa chuti vašej rodiny, či priateľov ochutiť ešte trochou majoránu a / alebo jemne pikantnej papriky. Prajeme vám  dobrú chuť!