Hruškovo karamelový koláč

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 hrnčeky ošúpaných strúhaných hrušiek
  • Pistácie na ozdobu
  • Na poleva:

  • 3 hrnčeky práškového cukru
  • ½ plechovky karamelu
  • Ingrediencie

    Na cesto:

  • 2 hrnčeky ošúpaných strúhaných hrušiek
  • Pistácie na ozdobu
  • Na poleva:

  • 3 hrnčeky práškového cukru
  • ½ plechovky karamelu
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)

    Hruškovo karamelový koláč je túto jeseň môj najobľúbenejší recept. Aj keď je recept na celý plech, u nás vydržal len niekoľko hodín. Ak sa bojíte prípravy karamelu, tak nemusíte, v Bille kúpite okrem kondenzovaného mlieka aj karamel v plechovke.

    Hruškovo karamelový koláč - sladký jesenný objav

    Postup:

    1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Vo väčšej miske zmiešame cukor, múku, škoricu a sódu bikarbónu. Všetko spojíme a odložíme na neskôr.
    2. V menšom hrnci potom za pomalého zahrievania zmiešame vodu s maslom. Necháme pomaly variť a ke zmes začne bublať, vypneme a prelejeme ju do misky s múkou a statnými suchými ingredienciami.
    3. Za stáleho miešania ešte pridáme cmar, vajce, vanilku a nakoniec ošúpané a nastrúhané hrušky.
    4. Takto pripravené cesto potom vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Môžeme tiež použiť papier na pečenie. Plech potom dáme do vyhriatej rúry a pečieme cca 25 minút.
    5. Po upečení necháme koláč vychladnúť a pripravíme si karamel, aby sme z hruškového koláča urobili fantastický hruškovo karamelový 🙂
    6. V menšej miske vhodnej do mikrovlnky, alebo v "randlíčku" zahrejeme a zmiešame maslo a mlieko. Po rozpustení už len pridáme cukor a karamel. Miešame metličkou, až kým nebudeme mať jemnú polevu bez hrudiek.
    7. Hotovou polevou potom polejeme koláč a necháme v chlade stuhnúť. Najlepšie v chladničke, či na balkóne.
    8. Pred servírovaním ešte nakrájaný koláč posypeme mletými pistáciami, orechmi alebo mandľami.
    9. Pre slávnostnejšie chvíle ešte môžeme ozdobiť šľahačkou. Hruškovo karamelový koláč skvelo chutí aj s vychladeným hruškovým kompótom.