Táto vynikajúca zimná fazuľová polievka so slaninkou chutí ešte lepšie ako vyzerá. S kúskom dobrého chleba vydá za sýty obed či večeru. Fazuľa i všetky ostatné strukoviny sú v podobe sýtych teplých jedál skvelou voľbou pre zimnú sezónu.
Sýta fazuľová polievka so slaninkou po lyžovačke, alebo na zimnú večeru
Postup:
- Fazuľu namočíme na noc do väčšieho množstva studenej vody. Na druhý deň ju prepláchneme a zlejeme.
- Slaninu nakrájame na malé kocky a spolu s fazuľou ju dáme do hrnca variť. Pridáme tymián, bobkový list a čierne korenie.
- Keď polievka začne vrieť, zbierame šedú penu z povrchu. Fazuľu uvaríme domäkka a až pred koncom ju osolíme. Varenie potrvá dlhšie, určite aspoň dve hodiny. Všetky strukoviny solíme až na záver receptu, pretože inak by nezmäkli.
- Pučidlom na zemiaky potom časť fazule v hrnci rozpučíme, čím sa polievka zahustí.
- Medzitým si na masle a oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, nakrájaný zeler a na kolieska nakrájaný pór. Opekáme spolu približne 10-15 minút a potom pridáme k polievke. Všetko spolu povaríme ešte ďalších 10 minút.
- Nakoniec do polievky pridáme mlieko, necháme spolu prejsť varom. Podľa chuti osolíme, okoreníme a pridáme čerstvú petržlenovú vňať.
Náš tip:
- K polievke sa výborne hodia hrianky zo staršieho kváskového, alebo vášho iného obľúbeného chleba.