V zimnom období nie je zahrievacích pokrmov nikdy dosť. Keď vonku poriadne prituhne, nič nepoteší viac, ako horúci tanier sýteho gulášu, akým je hráškový guláš s hovädzím mäsom a zemiakmi. Dokonalé jedlo z jedného hrnca.
Sýty a horúci hráškový guláš na zimu
Postup:
- Mäso očistíme a nakrájame na kocky 2x2 cm.
- Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Posolíme a zakrytú ju necháme podusiť. Občas premiešame.
- Potom odokryjeme a necháme odpariť všetku tekutinu, pričom cibuľu miešame a necháme len veľmi mierne skaramelizovať.
- Do hrnca pridáme mäso a opekáme z každej strany, kým sa mäso nezatiahne a neobalí cibuľou.
- Necháme vyvariť tekutinu až na tuk, potom pridáme na plátky nakrájaný cesnak, paradajkový pretlak, gulášové korenie a sladkú papriku. Osolíme a okoreníme čiernym korením. všetko spolu dobre premiešame a podlejeme vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso takmer ponorené.
- Zakryjeme pokrievkou, znížime teplotu a dusíme tak dlho, až je mäso takmer mäkké.
- Medzitým si očistíme a nakrájame zemiaky a mrkvu.
- Keď je mäso mäkké, pridáme do hrnca zeleninu a zasypeme hráškom. Zakryjeme (ak treba podlejeme ešte trochou vody) a dusíme, až kým sa mäso nerozpadáva, a zelenina je mäkká.
- Na záver do gulášu pridáme sušenú majoránku, a kto chce, môže na záver pridať jeden pretlačený strúčik cesnaku.
Náš tip:
- Guláš podávame s dobrým chlebom.