Kelový prívarok s duseným hovädzím a slaninkou

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie
  • 1 kel (cca 800g)
  • 400 g hovädzieho zadného
  • 2 väčšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml creme fraiche
  • 600 g  zemiakov
  • 3 plátky slaniny
  • , údenej, na plátky

  • 10 cm kapie
  • 1 ČL mletej sušenej papriky
  • 100 ml slnečnicového oleja , alebo masti
  • 10 ml červeného vína
  • 40 g masla
  • 1/2 ČL tymianu
  • 1,5 ČL majoránu
  • soľ a korenie
  • Ingrediencie
    • 1 kel (cca 800g)
    • 400 g hovädzieho zadného
    • 2 väčšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml creme fraiche
  • 600 g  zemiakov
  • 3 plátky slaniny
  • , údenej, na plátky

  • 10 cm kapie
  • 1 ČL mletej sušenej papriky
  • 100 ml slnečnicového oleja , alebo masti
  • 10 ml červeného vína
  • 40 g masla
  • 1/2 ČL tymianu
  • 1,5 ČL majoránu
  • soľ a korenie
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2
    Kelový prívarok podľa tohto receptu je skutočná oslava tejto klasickej kombinácie. Mäkučké mäsko udusené na víne a chrumkavý kel so slaninkou vás ohúria.

    Kelový prívarok a mäkulinké hovädzie na víne

    Postup:

    1. V hrnci necháme zovrieť asi 2 litre vody. Na panvici opečieme do chrumkava slaninku a odstavíme. Zatiaľ si očistíme, umyjeme a nakrájame kel na cca 2x6 cm dlhé rezance.

    2. Vhodíme ich do vriacej vody na asi 3 minúty. Potom ihneď scedíme a ponoríme do studenej vody. V hrnci (cca 4litrovom liatinovom) si osmahneme na oleji pokrájanú cibuľu s dvomi pokrájanými strúčikmi cesnaku do sklovita, pridáme soľ, korenie, majorán, premiešame a pridáme scedený kel. K cibuli primiešame slaninku a kel, spolu s creme fraiche a pomaly miešame. Ak je zmes prehriata a dostatočne hustá, tak odstavíme z plameňa. Ak nie je dosť hustá, zahustíme ju najemno nastrúhanou polovicou zemiaka (asi 50g) a za miešania varíme asi 1,5 minúty.

    3. Mäso si nakrájame na kocky. Na panvici opečieme pokrájanú cibuľu a strúčik cesnaku, pridáme mletú papriku, posekanú kapiu a tymian, soľ a korenie. Pridáme mäso, počkáme kým sa zatiahne a podlejeme vínom, prikryjeme dusíme do mäkka. (Ak treba, podlievame ešte vínom) Po zmäknutí dohustíme nastrúhaným zemiakom.

    4. V hrnci s osolenou vriacou vodou si uvaríme zemiaky pokrájané na väčšie kusy a uvaríme ich skoro do mäkka. Scedíme, pridáme maslo a len jemne "potlačíme" a dosolíme.

    5. Jedlo podávame v pomere kelový prívarok, zemiaky, mäso 2:1:1. Dozdobíme bylinkami, napríklad trebuľkou alebo pažítkou.