Klasická vajíčková tortilla so zemiakmi a cibuľou “tortilla de patatas” býva súčasťou známych tapas. Je skvelá aj ako jednoduché domáce jedlo. Existujú rôzne variácie, ale ja som si obľúbila túto jednoduchú a pritom vynikajúcu základnú verziu, len s 3 ingredienciami: vajíčka, zemiaky a cibuľa.
Vajíčková tortilla so zemiakmi
Postup:
- Do panvice alebo hrnca nalejeme olivový olej a kým sa zohrieva, ošúpeme cibuľu a nakrájame ju na tenké plátky.
- Zemiaky ošúpeme, rozpolíme a nakrájame na 3mm tenké plátky. Do oleja najskôr vložíme cibuľu a 5 minút opekáme, potom pridáme zemiaky. Premiešame a na strednom plameni smažíme 10-15 minút, občas premiešame. Potrebujeme, aby cibuľa a zemiaky jemne skaramelizovali, pretože to je základ chuti. Medzitým si do väčšej misky rozbijeme vajíčka.
- Keď už zelenina chytá farbu, skúsime, či sú zemiaky hotové, ak áno, dierovanou naberačkou ich vyberieme z oleja preložíme do misky k vajíčkam. Olej opatrne scedíme a dáme bokom. K vajíčkam do misky zoškrabeme aj všetky prichytené skaramelizované kúsky zo dna panvice. Zmes dobre osolíme a ochutíme korením. Premiešame, aby sa všetko spojilo. Zmes zakryjeme tanierom alebo fóliou a necháme postáť 15 minút.
- Zvyšný olej prelejeme do pohárika a odložíme, môžeme ho použiť neskôr do varenia.
- Menšiu nepriľnavú panvicu (priemer cca 22 cm) pokvapkáme troškou použitého oleja a opatrne do nej nalejeme zmes, ktorá medzitým zhustla. Na strednom plameni opekáme do zlata z jednej strany cca 10 minút. Obracačkou skontrolujeme okraje, ak majú hnedo zlatú farbu, je načase tortillu otočiť. Na panvicu položíme veľký tanier. Musí byť väčší ako panvica a rýchlo ale opatrne preklopíme torillu na tanier. (ak si netrúfajte, poproste niekoho odvážnejšieho. Nie je to ťažké, len treba mať rozhodné a pevné ruky. Potom ju zošuchneme späť do panvice a dopečieme ďalších 5 minút aj z druhej strany.
- Vajíčkovú tortillu po upečení presunieme na servírovací tanier, nakrájame a podávame buď teplú, ale je výborná aj na studeno. Dajte si ju so šalátom a dobrým chlebom.
Náš tip:
- Po upečení môžeme tortillu posypať sladkou, alebo údenou paprikou.