Netradičný baranček z mrkvového cesta

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

45

 min

Ingrediencie

Na cesto:

najemno

  • 160 ml rastlinného oleja
  • 3 vajcia
  • 200 ml mlieka
  • 180 g práškového cukru
  • 1 lyžička kôry z citróna
  • 50 g nasekaných orechov (napr. mandle, alebo lúpané pistácie)
  • 50 g hrozienok
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 kypriaci prášok
  • štipka soli
  • olej na vymazanie formy a hrubá múka na vysypanie formy
  • Na zdobenie:

    • práškový cukor
    • lentilky
    • farebné stuhy
    Ingrediencie

    Na cesto:

    najemno

  • 160 ml rastlinného oleja
  • 3 vajcia
  • 200 ml mlieka
  • 180 g práškového cukru
  • 1 lyžička kôry z citróna
  • 50 g nasekaných orechov (napr. mandle, alebo lúpané pistácie)
  • 50 g hrozienok
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 kypriaci prášok
  • štipka soli
  • olej na vymazanie formy a hrubá múka na vysypanie formy
  • Na zdobenie:

    • práškový cukor
    • lentilky
    • farebné stuhy

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Baranček z mrkvového cesta je zdravšia a predsa plnohodnotná a sladučká verzia symbolického veľkonočného koláča. Pamätám si z detstva, že sme z neho mali so súrodencami obrovskú radosť. Všetkým chutí i dnes u nás doma. Prajeme sladké veľkonočné sviatky aj vám.

    Baranček z mrkvového cesta je sladká a zároveň šťavnatá verzia veľkonočného koláča

    Postup:

    1. Najskôr si rozohrejeme rúru na 175 stupňov Celzia. Oddelíme žĺtky vajec od bielok. Vo veľkej mise za pomoci šľahacieho mixéra alebo ručne vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Postupne potom primiešavame ešte mlieko, olej, múku, ktorú sme najskôr zmiešali s práškom do pečiva, škoricou, mrkvou, citrónovou kôrou, orechmi nasekanými na menšie kúsky a hrozienkami.
    2. Zvlášť si ešte v inej mise vyšľaháme bielky so štipkou soli. Sneh musí byť naozaj tuhý. Ručne potom sneh z bielkov primiešame do cesta.
    3. Ďalej si formu na baránka vymastíme olejom a vysypeme hrubou múkou. Cesto do formy nalejeme a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 40 až 45 minút.
    4. Po upečení baránka vyberieme z rúry. Mal by byť na povrchu pekne zlatistý. Prípadne môžeme skúsiť test špajdľou. Po zapichnutí a vybratí špajdle by nemalo na paličke zostať žiadne cesto.
    5. Necháme ho ešte malú chvíľu vychladnúť na podložke a potom ešte vlažného vyklopíme na tácku.
    6. Keď vychladne, ozdobíme ho práškovým cukrom, stuhou okolo krku a lentilkami namiesto očí.
    7. Na tácke ho ešte obložíme bylinkami, umelou trávou, alebo veľkonočnými dekoráciami. Dobrú chuť!