Crostata so sladkými jahodami a chrumkavou mriežkou

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na koláč s priemerom 28 cm:

  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • 2 lyžice práškového cukru
  • Na náplň:

  • 1 lyžička škrobu
  • 4 lyžice jahodového džemu
  • citrónový tymián
  • práškový cukor na posypanie
  • Ingrediencie

    Na koláč s priemerom 28 cm:

  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • 2 lyžice práškového cukru
  • Na náplň:

  • 1 lyžička škrobu
  • 4 lyžice jahodového džemu
  • citrónový tymián
  • práškový cukor na posypanie
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2
    Crostata s jahodami, chrumkavou mriežkou a voňavými tymiánovými lístkami poteší každý jazýček a prevonia vašu domácnosť skutočným letom.

    Crostata s chrumkavou mriežkou, jahodami a tymianom voní ako leto

    Postup:

    1. Múku zmiešame s cukrom, štipkou soli a mandľovou múkou. Pridáme studené kocky masla a rukami hnetieme, až kým nemá cesto konzistenciu mrveničky. Potom pridáme žĺtok, mlieko a spracujeme hladké cesto. Sploštíme ho a zabalíme do fólie, prípadne do uzatvárateľnej plastovej nádoby. Necháme minimálne pol hodinu odpočívať v chladničke.
    2. Jahody umyjeme, odstopkujeme a nakrájame na plátky alebo kúsky. V miske ich pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme cukor a škrob. Premiešame a necháme chvíľu postáť.
    3. Rúru zohrejeme na 200 °C. Okrúhlu formu (najlepšie s odnímateľným krajom a dnom) vymažeme jemne maslom.
    4. Džem zohrejeme pár sekúnd v mikrovlnke, len nech sa trochu roztopí.
    5. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 3-5 mm placku. Tú opatrne prenesieme do formy a prstami dobre utlačíme, aby sme cestom pokryli celú plochu formy. Prebytočné cesto odrežeme a nakrájame z neho radielkom tenké prúžky.
    6. Cesto popicháme vidličkou a potrieme džemom. Posypeme mandľovou múkou a rovnomerne rozložíme jahody aj so šťavou, ktorú pustili. Zakryjeme mriežkou zo zvyšného cesta a okraje popritláčame. Pečieme približne 30 minút do zlata.
    7. Necháme vychladnúť, poprášime práškovým cukrom a podávame posypané lístkami tymiánu. Koláč môžeme doplniť napr. vanilkovou zmrzlinou.