Čučoriedkový chlebík s lákavou polevou

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

50

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

50

 min

Ingrediencie
  • 225 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice maku
  • 2 lyžičky prášku na pečenie
  • ½ lyžičky soli
  • 80 g masla
  • 80 g oleja
  • 150 g kyslej smotany
  • trocha vanilky
  • 75 g citrónovej šťavy
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • Na polevu:

  • trocha mlieka
  • čerstvé čučoriedky na servírovanie
  • Ingrediencie
  • 225 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice maku
  • 2 lyžičky prášku na pečenie
  • ½ lyžičky soli
  • 80 g masla
  • 80 g oleja
  • 150 g kyslej smotany
  • trocha vanilky
  • 75 g citrónovej šťavy
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • Na polevu:

  • trocha mlieka
  • čerstvé čučoriedky na servírovanie
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)

    Čučoriedkový chlebík vás môže sprevádzať letom. Ak máte radi čučoriedky, môžete si ho ľahko zabaliť na cestu, alebo dopriať na raňajky či desiatu. U nás doma visí na chladničke, pretože je to môj recept na toto leto.

    Čučoriedkový chlebík pre celú rodinu na letné ráno, či desiatu

    Postup:

    1. Predhrejeme si rúru na 160 stupňov Celzia.
    2. V menšej mise zmiešame suché suroviny na cesto. Múku, prášok na pečenie, soľ, vanilku a mak. Všetko dobre premiešame.
    3. V odmerke zmiešame kyslú smotanu a odváženú citrónovú šťavu.
    4. Ak máme robotický šľahač, môžeme ho použiť. Maslo spolu s olejom, citrónovou kôrou a cukrom šľaháme tak dlho, až získa svetlú farbu. Potom šľahanie spomalíme a postupne do zmesi prišľaháme vajcia, každé zvlášť.
    5. Nakoniec pridáme všetky suché suroviny, ktoré už máme zmiešané.
    6. Cesto potom nalejeme do tukom vymastenej podlhovastej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 50 minút do zlatista.
    7. Po upečení chlebíček necháme vychladnúť.
    8. Medzitým si pripravíme čučoriedkovou polevu: zmiešame čučoriedkovú marmeládu, práškový cukor a lyžicu smotany na šľahanie. Mlieko pridáme až po jemnom ušľahaní, len ak by sa nám zdalo, že poleva je veľmi hustá. Mlieko môžeme aj vynechať.
    9. Vychladnutý chlebíček vyklopíme na servírovací tanier a polejeme čučoriedkovou polevou a použijeme hrsť čerstvých čučoriedok ako dekoráciu.