Trifle pohár s domácim piškótom a krémom

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na piškótovú roládu:

Na želé vrstvu:

  • 6 lyžíc cukru
  • ovocné želé v prášku
  • 500 ml vody alebo ovocnej šťavy

Na puding:

Na krém z mascarpone:

Ingrediencie

Na piškótovú roládu:

Na želé vrstvu:

  • 6 lyžíc cukru
  • ovocné želé v prášku
  • 500 ml vody alebo ovocnej šťavy

Na puding:

Na krém z mascarpone:

Nutričné hodnoty

Web Banner 2120x455px (str. 3)
Trifle pohár je dezert, ktorý si zamilujete, ak máte radi ovocné poháre. Každý si v ňom nájde to svoje. Ovocie, džem a puding môžete samozrejme zvoliť podľa sezóny a chuti.

Trifle pohár s ovocím a fantastickým krémom

Postup:

  1. Najprv upečieme piškótovú roládu. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia. V kuchynskom šľahači vyšľaháme vajcia s cukrom. Do vaječnej peny potom ľahko, už len ručne, vmiešame hladkú múku a olej. Hotovú zmes nalejeme na väčší nízky plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto dáme piecť do rúry na cca 20 minút, alebo kým je na povrchu zlatisté.
  2. Keď je cesto ešte vlažné, namočíme celú utierku do studenej vody a poriadne ju vyžmýkame. Rozprestrieme ju na stôl a cesto na ňu preklopíme. Papier na pečenie z cesta opatrne zložíme a za pomoci vlhkej utierky cesto stočíme do rolády. Dbáme na to, aby sa zároveň s cestom rolovala i utierka. Necháme ho zrolované chvíľku odpočívať, aby si zvyklo na ohybnosť. Po chvíli ho rozmotáme a vnútro natrieme ovocným džemom a znova zatočíme. Roládu nakrájame na rovnako hrubé plátky.
  3. V malom hrnci zmiešame suroviny na želé a privedieme ich k varu. Keď tekutina začne bublať, varíme ešte 2 minúty a potom vypneme a necháme bokom vychladnúť. Občas sa k tekutine vrátime a skontrolujeme, či nezačína hustnúť, bude to trvať asi 15 minút.
  4. Zatiaľ si na dno veľkého pohára alebo misy poukladáme asi polovicu nakrájaných rolád.
  5. Ovocie umyjeme a usušíme a väčšie ovocia môžeme pokrájať.
  6. Puding uvaríme podľa návodu a polejeme ním rolády na dne pohára. Doplníme umytým a osušeným ovocím.
  7. Ak želé začalo hustnúť, prelejeme ním pohár a celý ho potom dáme schladiť do chladničky.
  8. Kým bude želé tuhnúť, pripravíme si krém z mascarpone. Vyšľaháme žĺtky s cukrom a nakoniec pridáme po lyžičkách mascarpone. Vznikne nám nadýchaný chutný krém.
  9. Pohár vyberieme z chladničky, poukladáme zvyšky rolád a znovu zasypeme ovocím a prikryjeme krémom z mascarpone.