Jablkový koláč s mrveničkou a škoricou

 | 

Čas prípravy: 

77

 min

Čas varenia: 

50

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

77

 min

Čas varenia: 

50

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • trocha vanilky
  • 1 a ½ hrnčeka hladkej múky
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ hrnčeka mlieka
  • 3 jablká
  • Na mrveničku:

    Ingrediencie

    Na cesto:

  • trocha vanilky
  • 1 a ½ hrnčeka hladkej múky
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ hrnčeka mlieka
  • 3 jablká
  • Na mrveničku:

    Nutričné hodnoty

    W50 Web Banner 1920x455px 3
    Jablkový koláč s mrveničkou zo škorice môže byť váš nový obľúbený jesenný koláč. Receptov na jablkový koláč nie je nikdy dosť. Tento je jednoduchý a rýchly.

    Ideme piecť jablkový koláč s mrveničkou

    Postup:

    1. Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Jablká umyjeme, olúpeme a nakrájame na kúsky v tvare mesiačikov.
    2. Vo väčšej mise zmiešame obidva druhy cukru, škoricu, vajce a všetko dobre vyšľaháme.
    3. Zvlášť zmiešame múku a kypriaci prášok. Táto časť je dôležitá pre nadýchanosť koláča. Kypriaci prášok sa vždy najskôr pridáva k sypkej zmesi. Zmes potom pridáme k ušľahaným vajciam.
    4. Maslo rozpustíme v malom hrnci na miernom plameni. Spolu s mliekom ho opäť pridáme k vyšľahanej zmesi. Po chvíli šľahania nám vznikne vláčne nadýchané cesto.
    5. Pripravíme si oválnu formu, ktorú vymažeme tukom, napríklad maslom, na dno ešte dáme papier na pečenie. Vďaka papieru na pečenie bude po upečení s koláčom ľahká manipulácia.
    6. Cesto vylejeme do formy a na vrch ukladáme pripravené kúsky jabĺk. Postupujeme od okraja k stredu.
    7. Kým budeme ukladať jablká, môžeme do kuchynského robota dať maslo, múku a cukor so škoricou a na miernych otáčkach nechať zmes premiešať, až sa stane ľahko sypká.
    8. Koláč posypeme rovnomerne posýpkou a dáme piecť do predhriatej rúry piecť na cca 50 minút. Minimálne raz ho môžeme počas pečenia skontrolovať. Niekedy sa stáva, že rúra pečie v niektorých miestach silnejšie, preto je lepšie koláč v takýchto prípadoch počas pečenia pootočiť.