Orechový závin s jablkami z domácej kuchyne

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

20

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

  • 1 vanilkový cukor
  • Na plnku:

  • Hrsť až dve nasekaných orechov
  • Hrsť trstinového cukru
  • Mletá škorica
  • Na potieranie:

    • 1 žĺtok
    • Orechy na ozdobu
    Ingrediencie

  • 1 vanilkový cukor
  • Na plnku:

  • Hrsť až dve nasekaných orechov
  • Hrsť trstinového cukru
  • Mletá škorica
  • Na potieranie:

    • 1 žĺtok
    • Orechy na ozdobu

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Orechový závin so šťavnatými strúhanými jabĺčkami je jesenná sladká povinná jazda! Tento domáci recept je skvelý a rýchly. Pomer jabĺk a orechov namiešajte podľa chuti svojej rodiny.

    Orechový závin s kopou jabĺk pripravený doma

    Postup:

    1. Všetky prísady na cesto dáme do väčšej misy a pomocou varechy alebo ručne z nich spracujeme cesto. Cesto potom vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a ručne ho ešte domiesime, aby bolo hladké a nelepivé.
    2. Zabalíme ho do plastovej fólie a necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke.
    3. Medzitým si očistíme a nahrubo nastrúhame jablká a necháme ich trochu odstáť. Potom z nich vyžmýkame prebytočnú tekutinu, zmiešame ich s cukrom (podľa chuti) a mletou škoricou.
    4. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenký obdĺžnik (niečo kratší ako dĺžka plechu, na ktorom budeme záviny piecť). Do strednej tretiny cesta naukladáme nastrúhané a ochutené jablká. Môžeme ich ešte posypať nasekanými orechmi.
    5. Cez plnku preložíme najprv ľavú, potom pravú časť cesta a pomocou vidličky jemne zatlačíme šev, aby sa závin počas pečenia neroztváral
    6. Závin uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ho rozšľahaným žĺtkom a na vrch závinu poukladáme orechy.
    7. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov asi 20 minút do zlatohneda.
    8. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.