Domáce gnocchi v omáčke z parmezánu a smotany

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na gnocchi:

  • 1 lyžica soli
  • Na syrovú omáčku:

    33 %

  • Štipka mletého
  • čierneho korenia

  • Štipka mletého
  • muškátového orieška

  • Vlašské orechy
  • Čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať na podávanie
  • Ingrediencie

    Na gnocchi:

  • 1 lyžica soli
  • Na syrovú omáčku:

    33 %

  • Štipka mletého
  • čierneho korenia

  • Štipka mletého
  • muškátového orieška

  • Vlašské orechy
  • Čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať na podávanie
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Domáce gnocchi sú výrazné a sýte jedlo, aké si jeseň žiada! Syrová omáčka z parmezánu a smotany je neodolateľná.

    Domáce gnocchi v omáčke z parmezánu pohladia telo i dušu

    Postup:

    1. Zemiaky uvaríme v šupke s lyžicou soli domäkka. Necháme ich mierne schladiť a potom ich ošúpeme. Keď úplne vychladnú, nastrúhame ich najemno, alebo pretlačíme lisom a zmiešame s múkou a vajíčkom.
    2. Vypracujeme vláčne a hladké cesto. S múkou pracujeme opatrne, príliš veľa múky spôsobí, že budú gnocchi tuhé. Pracujeme svižne, zemiakové cesto má v povahe rednúť, ak sa s ním dlho pracuje.
    3. Hotové cesto hneď rozdelíme na niekoľko častí a z každého ušúľame valček s priemerom 2 cm.
    4. Nožom rozkrájame na zhruba 2 cm kúsky, ktoré môžeme vidličkou upraviť tak, aby mali zárezy. Alebo každý kúsok povaľkáme v ruke do guličky a potom vidličkou naznačíme zárezy.
    5. Uvaríme ich vo veľkom množstve osolenej vody, keď vyplávajú na hladinu, povaríme ich ešte 1 minútu a sú hotové.
    6. Dierovanou naberačkou ich vyberieme priamo do panvice s omáčkou, premiešame a podávame posypané mletým čiernym korením, pažítkou a drvenými orechmi.

    Syrová omáčka:

    1. V panvici alebo širšom hrnci pomaly zohrievame smotanu, až k bodu varu. Po častiach pridávame najemno strúhaný parmezán a metličkou zašľahávame, až kým nedostaneme krémovú a hladkú omáčku. Ochutíme štipkou mletého muškátového orieška a mletého čierneho korenia.
    2. Parmezán strúhame vždy tesne pred prípravou omáčky, inak sa v smotane dôkladne nerozpustí, preto nepoužívame hotový strúhaný syr.