Pečené bravčové koleno, tak ako ho máte radi

 | 

Čas prípravy: 

180

 min

Čas varenia: 

150

 min

Ingrediencie
  • 2 bravčové kolená
  • 2 hrnčeky vody
  • 1 čierne pivo
  • 1 hlavička cesnaku
  • 3 menšie cibule
  • zemiakov
  • 2 jablká
  • 1 – 2 lyžice soli
  • 1 lyžička korenia
  • 15 borievok
  • 1 lyžička feniklových semienok
  • Ingrediencie
    • 2 bravčové kolená
    • 2 hrnčeky vody
    • 1 čierne pivo
    • 1 hlavička cesnaku
    • 3 menšie cibule
  • zemiakov
  • 2 jablká
  • 1 – 2 lyžice soli
  • 1 lyžička korenia
  • 15 borievok
  • 1 lyžička feniklových semienok
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Pečené bravčové koleno je pochúťka, ale spravidla trvá niekoľko týždňov až mesiacov, kým sa k jeho príprave odhodlám. Naposledy som sa ale uistila, že správny recept a časový rozvrh mi veľmi dobre zaistia luxusný víkendový obed.

    Pečené bravčové koleno, ktoré ste vždy chceli vedieť upiecť

    Postup:

    1. Rúru predhrejeme na 220 stupňov Celzia.
    2. Cibuľu olúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Rozprestrieme ju do veľkého hlbokého pekáča.
    3. V mažiari alebo mlynčeku na korenie rozdrvíme všetko korenie (soľ, korenie, borievky a feniklové semienka).
    4. Bravčové kolená položíme do pekáča na cibuľu a vmasírujeme do nich nadrvené korenie. Pridáme tiež strúčiky cesnaku, nemusíme ich lúpať. Pred podávaním ich zo šupky jednoducho vytlačíme.
    5. Kolená ešte polejeme trochou piva a dáme do rúry piecť na 220 stupňov Celzia na 30 minút.
    6. Medzitým si ošúpeme zemiaky a vyberieme z jabĺk jadrovníky. Všetko pokrájame na približne rovnako veľké kúsky.
    7. Po 30 minútach pekáč z rúry vyberieme a jablká a zemiaky poukladáme okolo mäsa.
    8. Všetko znova polejeme trochou piva a pečieme tentoraz už na 160 stupňov Celzia asi hodinu. Medzitým mäso minimálne raz skontrolujeme a kolená prelejeme šťavou, ktorá sa nám pod mäsom hromadí.
    9. Po hodine pekáč vyberieme z rúry a všetko prelejeme zvyškom piva a pečieme ďalšiu hodinu. Znovu mäso nezabudneme podliať aspoň raz šťavou spod mäsa.
    10. Nakoniec zvýšime teplotu v rúre na 220 stupňov Celzia a pečieme ešte asi 30 minút. Samozrejme každá rúra je iná, mäso už strážime a každých 10 minút kontrolujeme a podlievame šťavou spod mäsa. Na konci bude koža kolena tak chrumkavá, že keď na ňu dvakrát kliknete, bude úplne tvrdá- chrumkavá.
    11. Koleno môžete servírovať len tak, napríklad s trochou kyslej kapusty, alebo ešte môžete šťavu spod mäsa odliať a chvíľu v hrnci povariť, aby ešte viac získala na intenzívnosti chuti.