Pečené bravčové koleno je pochúťka, ale spravidla trvá niekoľko týždňov až mesiacov, kým sa k jeho príprave odhodlám. Naposledy som sa ale uistila, že správny recept a časový rozvrh mi veľmi dobre zaistia luxusný víkendový obed.
Pečené bravčové koleno, ktoré ste vždy chceli vedieť upiecť
Postup:
- Rúru predhrejeme na 220 stupňov Celzia.
- Cibuľu olúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Rozprestrieme ju do veľkého hlbokého pekáča.
- V mažiari alebo mlynčeku na korenie rozdrvíme všetko korenie (soľ, korenie, borievky a feniklové semienka).
- Bravčové kolená položíme do pekáča na cibuľu a vmasírujeme do nich nadrvené korenie. Pridáme tiež strúčiky cesnaku, nemusíme ich lúpať. Pred podávaním ich zo šupky jednoducho vytlačíme.
- Kolená ešte polejeme trochou piva a dáme do rúry piecť na 220 stupňov Celzia na 30 minút.
- Medzitým si ošúpeme zemiaky a vyberieme z jabĺk jadrovníky. Všetko pokrájame na približne rovnako veľké kúsky.
- Po 30 minútach pekáč z rúry vyberieme a jablká a zemiaky poukladáme okolo mäsa.
- Všetko znova polejeme trochou piva a pečieme tentoraz už na 160 stupňov Celzia asi hodinu. Medzitým mäso minimálne raz skontrolujeme a kolená prelejeme šťavou, ktorá sa nám pod mäsom hromadí.
- Po hodine pekáč vyberieme z rúry a všetko prelejeme zvyškom piva a pečieme ďalšiu hodinu. Znovu mäso nezabudneme podliať aspoň raz šťavou spod mäsa.
- Nakoniec zvýšime teplotu v rúre na 220 stupňov Celzia a pečieme ešte asi 30 minút. Samozrejme každá rúra je iná, mäso už strážime a každých 10 minút kontrolujeme a podlievame šťavou spod mäsa. Na konci bude koža kolena tak chrumkavá, že keď na ňu dvakrát kliknete, bude úplne tvrdá- chrumkavá.
- Koleno môžete servírovať len tak, napríklad s trochou kyslej kapusty, alebo ešte môžete šťavu spod mäsa odliať a chvíľu v hrnci povariť, aby ešte viac získala na intenzívnosti chuti.