Orechová torta s kávovým krémom

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

45

 min

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

45

 min

Ingrediencie

Suroviny na formu s priemerom 20 cm:

  • 160 g práškového cukru
  • 80 g mletých orechov
  • 15 g kakaa
  • 70 g polohrubej múky
  • Štipka soli
  • Na krém:

  • 1 zlatý klas
  • 2 lyžice cukru
  • 3 lyžičky instantnej kávoviny (čakanková káva, a pod.)
  • 1 malé espresso (20 ml silnej kávy)
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 2-3 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice malinového alebo iného kyslejšieho džemu
  • Na ozdobu:

    • vlašské orechy mleté, celé, kávové zrná
    Ingrediencie

    Suroviny na formu s priemerom 20 cm:

  • 160 g práškového cukru
  • 80 g mletých orechov
  • 15 g kakaa
  • 70 g polohrubej múky
  • Štipka soli
  • Na krém:

  • 1 zlatý klas
  • 2 lyžice cukru
  • 3 lyžičky instantnej kávoviny (čakanková káva, a pod.)
  • 1 malé espresso (20 ml silnej kávy)
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 2-3 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice malinového alebo iného kyslejšieho džemu
  • Na ozdobu:

    • vlašské orechy mleté, celé, kávové zrná

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Orechová torta s kávovou plnkou... zákusok a káva v jednom? V tejto torte to ide. Orechový korpus a jemný kávovo-pudingový krém je kombinácia, ktorej sa proste nedá odolať.

    Orechová torta naplnená delikátnym kávovým krémom je zážitok

    Postup:

    1. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Dno okrúhlej formy s priemerom 20 cm si vyložíme papierom na pečenie.
    2. Oddelíme žĺtky od bielkov, žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do svetlej nadýchanej peny.
    3. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme polotuhý sneh a doň zašľaháme druhú polovicu cukru, až sa cukor rozpustí a sneh bude pevný a lesklý. Do žĺtkovej peny postupne na striedačku primiešavame preosiatu múku s kakaom, orechy a sneh. Zakaždým opatrne premiešame.
    4. Cesto vylejeme do pripravenej formy a pečieme cca 35-40 minút. Otestujeme drevenou špajľou, pretože každá rúra pečie inak, možno bude treba čas pečenia upraviť.
    5. Upečený korpus necháme vo forme úplne vychladnúť, potom nožom oddelíme boky korpusu od formy a korpus prekrojíme na 3 rovnaké pláty.
    6. Krém: z mlieka, pudingu, kávy, kávoviny a cukru uvaríme hustý puding. Prekryjeme fóliou, a necháme vychladiť na izbovú teplotu.
    7. Vychladený puding prešľaháme mixérom alebo metličkou dohladka, aby v ňom nezostali žiadne hrudky.
    8. Mäkké maslo vyšľaháme s práškovým cukrom (množstvo podľa chuti) do peny a po lyžičkách zašľahávame puding. Všetky suroviny musia byť rovnakej izbovej teploty, inak sa krém zrazí. Ak sa tak aj náhodou stane, vložíme krém na pár sekúnd (3 až 4) do mikrovlnky a znova prešľaháme.
    9. Na servírovací podnos položíme spodnú časť korpusu, potrieme lyžicou malinového džemu, stačí veľmi tenučká vrstva a potrieme časťou krému. Priklopíme druhým korpusom, opäť potrieme džemom a časťou krému. Nakoniec priklopíme zvyšným korpusom a potrieme aj vrch krémom.
    10. Tortu dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním ozdobíme orechmi a celými kávovými zrnami, alebo podľa vlastného vkusu