Scískance s oškvarkami alebo kapustou

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

Na 1 menší plech:

typu C

  • Približne 300 g polohrubej múky
  • 1 kocka droždia
  • 50 g bravčovej masti
  • Kyslá smotana
  • Bravčová masť na potieranie
  • Nasekané škvarky
  • Ingrediencie

    Na 1 menší plech:

    typu C

  • Približne 300 g polohrubej múky
  • 1 kocka droždia
  • 50 g bravčovej masti
  • Kyslá smotana
  • Bravčová masť na potieranie
  • Nasekané škvarky
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Scískance s oškvarkami, kapustou či kyslou smotanou sú pre vás, ak máte radi lokše, ale nebaví vás ich zdĺhava príprava na panvici. Tento tradičný regionálny recept zo zemiakov a múky vás nadchne. Naplniť ich stačí kačacou alebo bravčovou masťou, oškvarkami, ale aj dusenou kyslou kapustou, alebo maslom a kyslou smotanou. Výborné sú aj nasladko s lekvárom či makom.

    Máte radi lokše, ale nebaví vás ich zdĺhavá príprava? Scískance vás nadchnú!

    Postup:

    1. Deň vopred uvarené zemiaky si ošúpeme a najemno nastrúhame, pridáme múku, soľ, masť a nadrobené droždie. Prilejeme lyžicu teplej vody, len aby sa droždie rozpustilo. Spracujeme na jemné a nelepivé cesto. Necháme ho len pár minút odpočinúť.
    2. Cesto si rozdelíme na 4 časti, z každej vyvaľkáme tenkú placku. Každú placku potrieme masťou, a posypeme nasekanými škvarkami. Rozdelíme na 6 trojuholníkov, každý zložíme od stredu k okraju a okraje zahneme.
    3. Trochu stlačíme "poscískame" v dlani a ukladáme tesne vedľa seba na vymastený plech. Každý kúsok ešte pomastíme zo všetkých strán. Zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť približne pol hodinu.
    4. Medzitým si vyhrejeme rúru na 180 °C. Vykysnuté scískance potrieme kyslou smotanou a pečieme 35-40 minút do zlata.
    5. Sú výborné k polievkam, alebo len tak k vínu.