Plnená mäsová roláda s klobáskou

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie

Na roláda:

  • soľ, korenie
  • trocha masti
  • horčica
  • Na plnka:

    na namočenie pečiva

  • 1 menšia cibuľa
  • Ingrediencie

    Na roláda:

  • soľ, korenie
  • trocha masti
  • horčica
  • Na plnka:

    na namočenie pečiva

  • 1 menšia cibuľa
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2

    Plnená mäsová roláda je ozdoba sviatočného stola. Úhľadná a krásne narezaná vzbudzuje naozaj priam rešpekt. Pritom to vôbec nie je náročné. Inšpirujte sa a skúste to s nami. Ak sa vám predsa len stane, že sa niekde vyskytne trhlina, nebojte, pečenie všetko zachráni, vďaka pečeniu zostane vaša roláda pohromade.

    Plnená mäsová roláda na slávnostný stôl

    Postup:

    1. Mäso aj klobásu vyberieme z chladničky až tesne pred použitím, je lepšie keď sú chladnejšie, teda aj pevnejšie, lepšie sa nám s nimi bude pracovať. Ak použijete klobásu z mrazničky, ešte lepšie, stačí ju nechať vybranú z mrazničky len niekoľko minút.
    2. Pripravíme si plnku. Pečivo natrháme na menšie kusy a zalejeme ho mliekom. Po chvíli, keď pečivo stihne mlieko nasiaknuť, teda zmäkne, z pečiva ho vyžmýkame. Ďalej k pečivu pridáme nakrájanú petržlenovú vňať, najemno nakrájanú cibuľu, vajce a trochu soli s korením. Všetko dobre premiešame.
    3. Mäso narežeme (viď postupové foto), tak, aby sme získali čo najväčšiu plochu, a menšiu hrúbku plátu. Zároveň však ale dbáme na to, aby nám nevznikli v pláte diery. Následne tĺčikom na mäso vyklepeme na tenšiu vrstvu. Ak sme šikovní, podarí sa nám dokonca rôznymi smermi klepania docieliť súmerný obdĺžnikový tvar.
    4. Mäsový plát osolíme a okoreníme. Rovnomerne naň rozložíme pripravenú plnku. Dbáme na to, aby okraje zostali prázdne. Nechceme totiž, aby plnka z rolády pri rolovaní vytekala. Na plnku dáme doprostred klobásu a potom už len opatrne celý plát mäsa zvinieme do rolády. Nezabúdame klobásu tlačiť smerom k stredu rolády. Pomocou kuchynského špagáta ešte celú roládu zviažeme. Nebojíme sa povrázok použiť, je to zaručený pomocník, ktorý roládu bude držať pohromade, kým sa mäso vďaka pečeniu zatiahne.
    5. V hlbokom pekáči rozpustíme trochu masti a roládu na ňom zo všetkých strán opatrne opečieme. Mäso sa tak pekne zatiahne a bude mať peknú farbu. Trochu roládu aj osolíme a okoreníme. Nakoniec ešte k výpeku pridáme trochu vody a lyžicu horčice. Pekáč prikryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry cca 60 minút alebo jednoducho do zlatista.
    6. Po upečení roládu ešte necháme chvíľu odpočívať, potom odstránime špagát a môžeme ju nakrájanú servírovať. Dobrú chuť !