Stracciatella torta vás ohromí klasickou chuťou preslávenej zmrzliny ukrytou vo skvelej torte. Vyskúšajte tento jednoduchý recept, ktorý je zárukou úspechu.
Stracciatella torta s chuťou preslávenej zmrzliny
Postup:
- Maslo dáme do hrnca a na strednej teplote na sporáku ho roztopíme. Ešte asi 5 minút ho ďalej za občasného miešania „varíme“, kým sa nesfarbí jemne do bledohneda. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- 2 vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky dáme bokom. K žĺtkom pridáme 5 celých vajec a polovicu kryštálového cukru a vyšľaháme ich spolu do nadýchanej bledej hmoty.
- Do vaječnej zmesi prilejeme vychladnuté roztopené maslo, premiešame, pridáme múku a gumenou varechou všetko zamiešame. Napokon pridáme na kúsky nasekanú čokoládu a kôru a šťavu z citróna a premiešame. Cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, uhladíme povrch a dáme piecť. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 45 minút.
- Po 45 minútach vyberieme tortu z rúry a necháme ju trochu vychladnúť. Teplotu na rúre znížime na 90 stupňov a zapneme teplovzdušný režim (vrtuľa).
- Vychladnutú tortu vyberieme z formy. Bielky so zvyšným cukrom vyšľaháme do tuhej špičky a potrieme nimi okraje a povrch torty. Tortu, položenú na plech s papierom na pečenie, vložíme späť do rúry (so zníženou teplotou a teplovzdušným režimom) a necháme sušiť bielkovú polevu asi 30 minút.
- Rúru vypneme a otvoríme dvierka a pokiaľ nie sú bielky na povrchu torty na dotyk suché, necháme tortu ešte aspoň štvrť hodinu vo vypnutej, pootvorenej rúre dosušiť.
- Podľa sezóny môžeme tortu dozdobiť ozdôbkami, napr. čokoládovými kvetinkami, zajačikmi alebo hviezdičkami.