Recept na punčový rez na rodinnú oslavu

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na cesto:

 

  • 160 ml oleja
  • 400 g polohrubej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • Na sirup na namáčanie:

    • 150 ml vody
    • 100 g kryštálového cukru
    • 100 ml rumu
    • 150 ml malinového sirupu
    • Šťava z dvoch citrónov
    • Šťava z 1 pomaranča
    • Kvapka červeného potravinárskeho farbiva (možno vynechať)
    • Kyslejší lekvár na potieranie plátov napr. malinový

    Na polevu:

    • 150 g práškového cukru
    • Pár lyžíc malinovej šťavy
    Ingrediencie

    Na cesto:

     

  • 160 ml oleja
  • 400 g polohrubej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • Na sirup na namáčanie:

    • 150 ml vody
    • 100 g kryštálového cukru
    • 100 ml rumu
    • 150 ml malinového sirupu
    • Šťava z dvoch citrónov
    • Šťava z 1 pomaranča
    • Kvapka červeného potravinárskeho farbiva (možno vynechať)
    • Kyslejší lekvár na potieranie plátov napr. malinový

    Na polevu:

    • 150 g práškového cukru
    • Pár lyžíc malinovej šťavy

    Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2

    Pripravili sme pre vás recept na punčový rez, milovaný retro koláč našich mám. Skrátka, štavnatý „punčák“ krok za krokom.

    Recept na milovaný punčový rez krok po kroku

    Postup:

    1. Pripravíme si dva plechy, jeden o veľkosti 25x30 cm a druhý dvakrát tak veľký. Oba vymastíme maslom, alebo Herou a vystelieme papierom na pečenie. Rúru vyhrejeme na 180 °C.
    2. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho miešania pomaly prilievame olej a mlieko. Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a opatrne spolu všetko spojíme. Cesto rozdelíme do dvoch papierom vyslaných plechov (do menšieho plechu dáme asi tretinu cesta) a pečieme pri 180 °C približne 30 minút. Prepečenosť skontrolujeme špajľou.
    3. Hotové korpusy necháme vychladnúť.
    4. Medzitým si pripravíme šťavu na namáčanie: Z vody a cukru si urobíme cukrový rozvar a to tak, že ich necháme spolu pár minút prevrieť. Do vychladnutého rozvaru pridáme malinový sirup, šťavu z citrónov a pomaranča. Na zvýraznenie farby môžeme pridať pár kvapiek potravinárskeho farbiva. Zo šťavy si odložíme asi 100 ml na polevu a na potieranie korpusov.
    5. Menší korpus preložíme na veľký tanier alebo podnos bez vysokých okrajov a po lyžiciach prelievame malinovou šťavou a necháme ňou cesto úplne nasiaknuť.
    6. Väčší korpus rozrežeme na polovice. Jednu časť potrieme trochou šťavy a natrieme džemom. Na to z podnosu opatrne presunieme stredný plát nasiaknutý šťavou. Tretí korpus potrieme šťavou a džemom. Natretou stranou ho preklopíme na stredný plát. Zakryjeme plechom a zaťažíme, napr. mliekom v krabiciach. Necháme odstáť pár hodín v chladničke (najlepšie cez noc).
    7. Na polevu si premiešame práškový cukor s pár lyžicami malinového rozvaru a rovnomerne ňou prelejeme odstáte rezy. Necháme zatuhnúť.

    Náš tip:

    • Koláč krájame nožom namočeným v horúcej vode aby poleva pri krájaní nepopraskala. Môžeme ozdobiť jedlými kvetmi alebo ovocím.

    Varianty punčového rezu:

    • Okrem klasiky, ktorú väčšina z nás pozná z cukrární existujú aj rôzne varianty tohto dezertu. Sú to napríklad lilipunč rezy, trojfarebné kombinácie, kedy sa pridáva aj kakaová časť. Tak isto sme sa stretli s použitím piškótov, podobne, ako je to pri tiramisu. ďalšou možnosťou sú rôzne iné typy skladania vrstiev, kedy vytvoríte efektné vzorce. Všetko je na internete 🙂