Slivkový koláč so škoricou a medom

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

25

 min

Coolinari
Coolinari

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

25

 min

Ingrediencie

Na slivkový koláč v okrúhlej forme s priemerom 25 cm budete potrebovať:

  • 10 ks sliviek
  • 40 g medu

  • 2 čajové lyžičky hnedého cukru
  • 1 čajovú lyžičku mletej škorice
  • kôra z ½ citróna
  • Ingrediencie

    Na slivkový koláč v okrúhlej forme s priemerom 25 cm budete potrebovať:

  • 10 ks sliviek
  • 40 g medu

  • 2 čajové lyžičky hnedého cukru
  • 1 čajovú lyžičku mletej škorice
  • kôra z ½ citróna
  • Nutričné hodnoty

    W50 Web Banner 1920x455px 3

    Slivková sezóna je v plnom prúde. Bola by nesmierna škoda si z týchto sezónnych plodov niečo chutné a sladké nepripraviť. Priznávame, naše najobľúbenejšie slivkové jedlo sú slivkové gule, lebo toto jedlo, je detstvo, ale slivkový koláč so škoricou a medom je tiež lákavý, že?

    Slivkový koláč so škoricou a sladkým medom je oslavou jesene

    Postup:

    1. Slivkový koláč je zložený z krehkého maslového cesta, čerstvých sliviek, ľahko dochutený škoricou a citrónovou kôrou. To je všetko. Nemajte však strach žeby mu niečo chýbalo.
    2. Najskôr si pripravíme krehké cesto: Múku, práškový cukor, maslo a vajce pulzne rozmixujte v kuchynskom robote s nástavcom nožov. Rukami na pracovnej doske vypracujte kompaktné cesto, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 2 hodiny v chladničke zachladiť.
    3. Zachladené cesto vyvaľkajte na jemne pomúčenom papieri na pečenie. Cesto preložte do pripravenej formy na tart, jemne ho pritláčajte k forme. Prebytočné cesto orežte a dajte ešte na 15 minút zachladiť.
    4. Slivky rozrežte na polovice, odkôstkujte a narežte na tenké pásiky. Dno s cestom popichajte vidličkou. Poukladajte naň čo najbližšie k sebe narezané slivky, polejte medom, posypte cukrom, škoricou a citrónovou kôrou.
    5. Pečte pri teplote 190 stupňov 20 až 25 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte slivkový koláč vychladnúť.
    6. Slivky počas pečenia pustia ohromné množstvo šťavy, ktorá po vychladnutí čiastočne vsiakne do krehkého cesta. I vďaka tomu, bude váš slivkový koláč veľmi šťavnatý a dobre ochutený.
    7. Jeho príprava je úplná hračka. Časovo náročnejšie je len chladenie cesta. Máme však pre vás dobrý tip! Cesto pripravte deň alebo niekoľko dní dopredu. Tým si v deň pečenia ušetríte veľa času. Zabalené v potravinovej fólii, uložené v chladničke vydrží krehké cesto pokojne 4 až 5 dní.