Zapekaný chrumkavý syrový chlieb je rýchly a zároveň veľmi efektný a chutný recept. Môže sa vám hodiť napríklad na párty, malú oslavu, alebo milú večeru, špeciálne ak máte chuť niekoho prekvapiť, ale času je málo.
Zapekaný chrumkavý syrový chlieb je efektný a chutný recept na párty
Postup:
-
Aby sme šetrili čas, najskôr si predhrejeme rúru na 175 °C.
-
Bochník chleba alebo bagetu potom narežeme. Položíme si ho na dosku na krájanie. Pomocou ostrého noža nakrájame vrchnú časť chleba do diagonálnych riadkov do hĺbky 2 cm od spodnej časti chleba. Vrchnú časť chleba pevne, no zároveň jemne držíme a opatrne krájame v riadkoch v opačnom smere, aby nám vznikol kosoštvorcový vzor.
-
Preložíme na plech vystlaným papierom na pečenie. Chlieb potrieme, alebo výdatne pokvapkáme olivovým olejom. Do vzniknutých medzier v chlebe povkladáme cesnak a / alebo bylinky. Nalejeme paradajkový pretlak, alebo povkladáme kolieska cherry paradajok.
-
Na záver pridáme strúhaný syr. Pečieme cca 15 minút, alebo kým sa syr nezačne topiť a zapekať do hneda.
-
Pred podávaním necháme trochu vychladnúť. Tento chlebík je vhodný ako rýchly recept na akúkoľvek párty. Tiež vám dobre poslúži pred návštevou ohlásenou na poslednú chvíľu.
-
Do receptu môžete použiť aj kúsky šunky, slaninky, či strúhané údené tofu. Skrátka môžete ho pripraviť podľa zásad Zero waste kuchyne, teda varenia bezo zvyškov.