Pizza štangle s cesnakovým dresingom

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie

Na cesto:

oleja

plus na potretie

Na cesnakový dresing:

  • 2-3 lyžice majonézy
  • 1 lyžička horčice
  • Pažítka
  • Soľ, korenie
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • Citrónová šťava – nemusí byť
  • Ingrediencie

    Na cesto:

    oleja

    plus na potretie

    Na cesnakový dresing:

  • 2-3 lyžice majonézy
  • 1 lyžička horčice
  • Pažítka
  • Soľ, korenie
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • Citrónová šťava – nemusí byť
  • Nutričné hodnoty

    W50 Web Banner 1920x455px 3

    Pizza štangle presne také, ako ich máme radi. Výborné, mäkké a zároveň chrumkavé, také ako si ich dávame v obľúbenej "pizzerke". Cesnakovo smotanový dresing k ním je klasickým doplnkom.

    Pizza štangle so smotanovo cesnakovým dresingom

    Postup:

    1. Základom tohto receptu je kysnuté pizzové cesto. Nebojte sa, vôbec to nie je až také zložité.
    2. Najskôr si v hrnčeku s cca 300 ml teplej vody rozmiešame droždie s cukrom. Urobíme tak drevenou vareškou, alebo kľudne aj habarkou alebo rukou. Necháme vzísť kvások, čo potrvá približne 5 až 10 minút. Stačí, keď kvások na povrchu jemne perlí.
    3. Múku preosejeme do misy, premiešame so soľou a pridáme kvások a olej.
    4. V kuchynskom robote s nástavcami na cesto vymiesime hladké, nelepivé cesto. Ak nemáme robot, cesto premiešame najskôr varechou a potom ručne.
    5. Misu s cestom prikryjeme a na teplom mieste ho necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu, približne 45 minút až hodinu.
    6. Rúru predhrejeme na 250 °C.
    7. Cesto rozdelíme na menšie kúsky a z každého ručne, šúľaním a naťahovaním vyformujeme dlhé valčeky. Prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
    8. Ponecháme im rozostupy, aby sa pri pečení nezlepili. Zakryjeme utierkou a necháme ešte 10-15 minút podkysnúť.
    9. Pred pečením ich zľahka potrieme olivovým olejom a posolíme. Pečieme sprudka a na silno asi 8-10 minút, do zlata. Nenechávame ich v rúre príliš dlho, inak stvrdnú. Necháme trochu vychladnúť na mriežke. Podávame s cesnakovým dresingom.
    10. Na ten si metličkou premiešame kyslú smotanu, majonézu, horčicu, pretlačený cesnak podľa chuti, soľ, korenie, citrónovú šťavu, olivový olej a nasekanú pažítku.
    11. Dresing môžeme pripraviť aj paradajkový z kvalitného paradajkového pretlaku, alebo tzv. passaty, olivového oleja, soli a byliniek. Vhodná je napríklad bazalka, alebo oregano.