Domáci vaječný likér

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

15

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g práškového cukru
  • 160 ml hnedého rumu
  • Ingrediencie
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g práškového cukru
  • 160 ml hnedého rumu
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Domáci vaječný likér je evergreen, skrátka také slovenské, všetkými milované retro. Vaječný likér kedysi nesmel chýbať doma na žiadne sviatky. Ponúkame recept a malý tip. Vaječný likér môže poslúžiť aj ako jedlý darček.

    Recept na domáci vaječný likér

    Postup:

    1. Na približne pol litra hotového likéru budeme potrebovať 4 čerstvé vaječné žĺtky, polovicu vanilkového lusku, 100 ml plnotučného mlieka, 100 ml šľahačkovej smotany, 100 g práškového cukru, 160 ml hnedého rumu.
    2. Najprv vyškriabeme vanilkové zrniečka z lusku a povaríme ich krátko spolu s mliekom, šľahačkou a polovicou cukru v hrnci.
    3. Odstavíme z ohňa a necháme zmes asi pol hodinu „dozrieť“. Po pol hodine zmes znovu prihrejeme a precedíme cez jemné sito.
    4. Žĺtky vyšľaháme nad parou mixérom spolu s druhou polovicou cukru v mise do peny. Dávame však veľký pozor, aby sa misa, v ktorej šľaháme, nedotýkala vody v hrnci a teplotu udržiavame na  strednom stupni, aby sa vajcia varením nezrazili. Šľaháme dovtedy, kým zmes viditeľne nezačne tuhnúť. Vyšľahanú zmes necháme vychladnúť, potom primiešame rum. Odoberieme prípadnú penu a likér nalejeme do uzatvárateľných fliaš. Skladujeme v chladničke, dobre uskladnený likér vydrží zopár mesiacov.

    Kávový likér:

    1. budeme potrebovať 1 dávku vaječného likéru podľa receptu vyššie, 3 lyžice instantnej kávy. Postup je zhodný ako pri príprave vaječného likéru s malou obmenou. Akonáhle je vaječná zmes vyšľahaná a sťahujeme ju z ohňa, pridáme instantnú kávu a riadne premiešame, aby sa káva úplne rozpustila. Potom zmes necháme vychladnúť, pridáme rum a uskladňujeme rovnako ako v predchádzajúcom prípade.

    Mangový likér:

    1. Táto exotická verzia vám vystačí na asi 1,3 litra hotového likéru. Budeme potrebovať jednu vaječný koňak ako je popísané v prvom recepte, ale namiesto hnedého rumu použijeme biely rum. Ďalej si pripravíme jedno zrelé mango, 400 ml mangového alebo marakujového džúsu a 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy.
    2. Najprv si pripravíme vaječný likér z  rumu. Na ovocnú časť ošúpeme a odkôstkujeme mango, nakrájame ho na malé kúsky, pridáme marakujový alebo mangový džús a citrónovú šťavu a spolu ich povaríme na slabom ohni, kým ovocie riadne nezmäkne. Potom ich ponorným mixérom rozmixujeme na pyré a necháme vychladnúť.
    3. Vychladnutú zmes premiešame s hotovým vaječným likérom. Skladujeme v chlade v uzavretej fľaši.