Vianočná hubová polievka

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 stredne veľké zemiaky
  • 1 a ½ litra vývaru alebo vody
  • 1-2 sušené paradajky (možno vynechať)
  • 2 bobkové listy
  • 2 guličky nového korenia
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • ½ lyžičky mletej údenej papriky
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • Pár lyžíc smotany na ozdobu (možno vynechať)
  • Čerstvá petržlenová vňať (možno vynechať)
  • Ingrediencie
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 stredne veľké zemiaky
  • 1 a ½ litra vývaru alebo vody
  • 1-2 sušené paradajky (možno vynechať)
  • 2 bobkové listy
  • 2 guličky nového korenia
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • ½ lyžičky mletej údenej papriky
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • Pár lyžíc smotany na ozdobu (možno vynechať)
  • Čerstvá petržlenová vňať (možno vynechať)
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Vianočná slávnostná hubová polievka. Naozaj vynikajúca bezmäsitá vianočná polievka zo základných surovín. Ako príloha sa skvelo hodia chlebové posúchu alebo sladké kapustníky.

    Vianočná slávnostná hubová polievka

    Postup:

    1. Huby namočíme minimálne na hodinu do studenej vody, ale môžeme aj cez noc.
    2. Na masle opražíme do zlata nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nasekaný cesnak a po chvíľke aj múku.
    3. Restujeme za stáleho miešania, až kým je všetko pekne do zlata. Pridáme rascu, mletú červenú a údenú papriku. Hneď zalejeme asi šálkou vývaru, dobre premiešame a 10 minút povaríme.
    4. Potom obsah hrnca rozmixujeme ponorným mixérom, doplníme zvyškom vývaru, privedieme k varu.
    5. Vložíme scedené hríby (aj s trochou vody, v ktorej sa namáčali), bobkový list, nové korenie a sušené paradajky – tie môžeme vynechať, ale dodajú polievke výbornú chuť. Osolíme a ochutíme mletým čiernym korením. Varíme na slabom ohni približne 1 až 1 a ½ hodiny.
    6. Pridáme ošúpané nakrájané zemiaky a povaríme, až kým nie sú zemiaky mäkké.
    7. Na záver Ochutíme sušenou majoránkou. Podávame posypané čerstvou petržlenovou vňaťou a pokvapkané smotanou. Ako príloha sa skvelé hodia chlebové posúchu alebo sladké kapustníky.