Špenátový veľkonočný quiche

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na náplň:

oleja

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 100 g strúhaného syra
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 3 vajíčka
  • 1 smotanový syr napr. typu Lučina
  • 1 cibuľa
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Ingrediencie

    Na cesto:

    Na náplň:

    oleja

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 100 g strúhaného syra
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 3 vajíčka
  • 1 smotanový syr napr. typu Lučina
  • 1 cibuľa
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2
    Ak aj vám učaroval francúzsky recept na skvelý jarný quiche, vyskúšajte jeho špenátovú verziu. Špenátový quiche sa bude krásne vynímať na vašom veľkonočnom stole.

    Špenátový veľkonočný quiche

    Postup:

    1. Múku, soľ a na kocky nakrájané studené maslo premixujeme pár pulzami v kuchynskom robote. (alebo spracujeme ručne do mrveničky)
    2. Pridáme ľadovo studenú vodu a ešte pár pulzami premixujeme. Cesto presypeme na pracovnú plochu a vyformujeme bochník. Zabalíme do fólia a uložíme do chladničky aspoň na pol hodinu.
    3. Rúru zohrejeme na 210 °C.
    4. Odpočinuté cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie do tvaru formy, v ktorej budeme piecť. Veľkosť by mala byť o niečo väčšia ako je forma.
    5. Cestom vyplníme formu, prevísajúce okraje odrežeme. Dno popicháme vidličkou, zaťažíme suchými strukovinami a pečieme „naslepo“ 15 minút. Na posledných 5 minút necháme zapiecť bez záťaže. Vyberieme z rúry, teplotu znížime na 190 °C.
    6. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji do sklovita. Pridáme čerstvý špenát a necháme zavädnúť. Podusíme, kým sa zo špenátu neodparí voda a odstavíme. Ochutíme štipkou soli a korenia.
    7. Vajíčka prešľaháme so 100 ml smotany, smotanovým a strúhaným syrom, ochutíme soľou a korením, ak treba rozriedime zvyšnou smotanou.
    8. Na predpečený korpus rozdelíme špenát, zalejeme syrovou náplňou a vrátime do rúry na približne 25-30 minút dopiecť do zlata.
    9. Koláč necháme trochu vychladnúť a podávame teplý alebo nastudeno.

    Náš tip:

    • Koláč podávame teplý so zeleninovým šalátom. Výborný je aj za studena.
    • Francúzsky quiche však môžete pripraviť aj tak trochu po slovensky. Základom bude opäť krehké cesto a potom tie najlepšie slovenské ingrediencie – bryndza, zemiaky, vajíčko, smotana a cibuľka. Kto má rád slaninku, tak samozrejme si pridá aj tú 🙂
    • Okrem tradičnej krémovej špargľovej polievky, môžete vyskúšať aj francúzsky slaný koláč quiche. Kombinácia chrumkavého krehkého cesta, jemnej náplne a špargle je veľmi chutná. Ak ste fanúšikom quichu, vyskúšajte ho urobiť s použitím celozrnnej špaldovej múky, povedala by som, že je dokonca chutnejší ako s obyčajnou bielou múkou.