Bryndzové halušky sú slovenská pýcha. Jedlo salašov, pastierov oviec a bačov. Tie tradičné pozostávajú skutočne len z 5 ingrediencií. 100 % ovčej bryndze, zemiakov, múky, slaniny a soli. Najlepšie sú z májovej bryndze s pohárom studeného kyslého mlieka. Nech sa páči náš recept.
Tradičné bryndzové halušky
Postup:
- Bielu slaninu na škvarky narežeme na kocky a začneme opekať na miernom stupni na suchej panvici.
- Pripravíme si vodu, ktorú dáme variť vo väčšom hrnci. Kým voda zovrie pripravíme si cesto na halušky.
- Očistené zemiaky nastrúhame. Dostaneme tak cca 400 g čistej váhy. Nastrúhané zemiaky osolíme. K zemiakom postupne prisypávame múku a vypracujeme nie príliš riedke cesto.
- Halušky pretlačte do osolenej vriacej vody pomocou haluškovača, zručnejší možno zvládnu halušky „hádzať“ z dosky (lopárika, denka) pomocou noža. Halušky varíme dokým nevyplávajú na povrch. Scedíme a pridáme k bryndzi, spolu s trochou vody, v ktorej sa varili. Dobre zamiešame. Na záver omastíme a pridáme na nich škvarky.
- Podávame ich s pohárom kyslého mlieka. Ozdobiť ich môžeme napríklad jarnou pažítkou, či vňaťou mladej cibuľky.
- Bryndzové halušky sú naša pýcha a národné jedlo. Jedlo salašov, pastierov oviec a bačov. Tie tradičné pozostávajú skutočne len z 5 ingrediencií. 100 % ovčej bryndze, zemiakov, múky a slaniny. A samozrejme soli. V niektorých receptoch sa môžete stretnúť aj s pridaním vajíčka, halušky sú však vtedy tvrdšie a v originálnom recepte sa (s najvyššou pravdepodobnosťou) nevyskytovalo. Dôležité je použitie pravej ovčej bryndze, nie tej, ktorej obsah tvorí 50 % kravského mlieka. Samozrejme, ak sa rozhodnete pre takúto verziu, nie je na tom absolútne nič zlé, akurát vaše halušky budú menej aromatické a originál vždy obsahoval len ovčiu bryndzu.
Náš tip:
- Ak je však pre vás bryndza príliš aromatická, jej chuť môžete zjemniť zmiešaním s kyslou smotanou. Pomer je na vás. A už celkom slobodne si halušky môžete na záver dozdobiť jarnou cibuľkou či pažítkou. Tradične sa podávajú s pohárom mlieka, kyslého mlieka alebo žinčice. U nás na Spiši sa potom môžete stretnúť aj s verziou, kde sa bryndzové halušky podávajú na jednom tanieri spolu so zemiakovo-bryndzovými pirohami a džatkami. Zvyčajne pod názvom Spišský tanier.