Hlivový perkelt

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

 

  • 1 lyžica kečupu
  • 1 lyžička horčice
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 200 ml smotany 33 %
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • Štipka mletej rasce
  • Štipka majoránky
  • Olej a maslo
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Na halušky:

    Ingrediencie

     

  • 1 lyžica kečupu
  • 1 lyžička horčice
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 200 ml smotany 33 %
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • Štipka mletej rasce
  • Štipka majoránky
  • Olej a maslo
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Na halušky:

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)

    Perkelt z hlivy je osvedčený recept na výbornú vegetariánsku alternatívu perkeltu. Najlepšou prílohou sú jednoduché halušky. 

    Hlivový perkelt s haluškami

    Postup:

    1. Hlivu zbavíme tvrdých hlúbovitých častí a nakrájame ju na pásiky. Na oleji a troške masla orestujeme najemno nakrájanú cibuľu do sklovita.
    2. Pridáme nakrájanú hlivu, posolíme a spolu restujeme pár minút, kým hliva nezmäkne, a začne sa jemne opekať.
    3. Pridáme mletú rascu, sladkú papriku, mleté čierne korenie, kečup a horčicu. Zaprášime múkou a podlejeme vodou do dvoch tretín. Na miernom plameni dusíme asi 15 minút.
    4. Potom pridáme sladkú smotanu a všetko spolu povaríme ďalších 5 minút. Na záver ochutíme majoránkou, prípadne dosolíme a okoreníme.
    5. Podávame s cestovinami alebo haluškami.
    6. Halušky pripravíme štandardným spôsobom. Do misky nasypeme múku, osolíme a premiešame. Prilejeme vodu, vajíčko a spracujeme varechou lepivé, nie husté cesto. Vodu prilievame podľa potreby.
    7. Cez haluškovač pretlačíme cesto do vriacej vody a dobre premiešame, aby sa halušky nezlepili.
    8. Keď vyplávajú na povrch povaríme ich ešte asi 5 minút a následne scedíme. Opláchneme vlažnou vodou, necháme odkvapkať.
    9. Ešte teplé ich preložíme do misky a omastíme orieškom masla aby sa nezlepili.