Tekvicové cestoviny so syrom, konkrétne mozzarellou, ktorá sa roztápa na jazyku sú naozaj hrejivé jesenné jedlo. Horúce a zapečené so syrom a voňavými jesennými koreninami sú poctou tomuto ročnému obdobiu.
Krémové tekvicové cestoviny so syrom
Postup:
- Tekvicu Hokkaido dobre umyjeme a prepolíme. Vyberieme jadierka, napr. lyžičkou to ide ľahko.
- Tekvicu nakrájame aj so šupkou. Tento druh tekvice sa nešúpe. Pečená šupka je veľmi chutná a zdravá zároveň.
- Nakrájanú tekvicu vsypeme do zapekacej misy. Pre chuť pridáme niekoľko ošúpaných strúčikov cesnaku.
- Môžeme pridať akékoľvek obľúbené jesenné koreniny a bylinky. Skvelá je šalvia, rozmarín, alebo tymian.
- Pridáme ďalšie koreniny ako škoricu, mleté čierne korenie, mleté čili, zázvor a kurkumu.
- Výdatne pokvapkáme olivovým olejom a posolíme.
- Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 min na 180 stupňov Celzia.
- Preložíme do mixéra a do horúcej tekvice pridáme smotanu. Môžeme použiť aj tyčový mixér.
- Rozmixujeme do hladka.
- Gnocchi uvaríme podľa návodu, cca 3 minúty. Iné druhy cestovín varíme obvyklým spôsobom cca 10 minút.
- Cestoviny preložíme do zapekacej nádoby a premiešame s tekvicovou omáčkou.
- Pridáme orechy a strúhaný syr
- Zapečieme ešte cca 5 min a podávame horúce, kým je syr teplý a vláčny.