Pečené kurča s plnkou

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

90

 min

Kulinárium Redakcia
Kulinárium Redakcia

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

90

 min

Ingrediencie

Plnka:

Poleva:

  • 150 ml pomarančovej šťavy
  • 2 PL medu
  • 3 PL sušených brusníc
  • 1 ČL strúhaného ďumbieru
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 – 3 vňate tymianu

Okrem toho:

  • 1 pomaranč
  • 100 g sušených brusníc
  • 100 g sušených marhúľ
Ingrediencie

Plnka:

Poleva:

  • 150 ml pomarančovej šťavy
  • 2 PL medu
  • 3 PL sušených brusníc
  • 1 ČL strúhaného ďumbieru
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 – 3 vňate tymianu

Okrem toho:

  • 1 pomaranč
  • 100 g sušených brusníc
  • 100 g sušených marhúľ

Nutričné hodnoty

Web Banner 2120x455px (str. 3)

Slávnostné pečené kurča s exotickou plnkou je vhodné aj na vianočný stôl. Kombinácia ovocných chutí v tejto zaujímavej plnke kuracie mäso zjemní a rozvonia.

Pečené kurča s plnkou so sušeného ovocia

Postup:

  1. Cibuľu a slaninu nakrájajte nadrobno. Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a slaninu a opekajte 5 – 6 minút, kým pekne nezhnedne. Odstavte.

  2. Starý chlieb nakrájajte na kocky, vložte do misy a zalejte mliekom. Nechajte odležať v mlieku. Chlieb sceďte od prebytočného mlieka, pridajte nasekané marhule a petržlenovú vňať. Pridajte brusnice, vajce, korenie, soľ, mletú papriku a všetko premiešajte.

  3. Kurča osoľte, potrite olejom a naplňte pripravenou plnkou. Vložte ho do zapekacej misy a pečte jednu hodinu pri 180 °c.

  4. Medzitým si pripravte polevu. Pomarančovú šťavu dajte do misky, pridajte med, brusnice, sójovú omáčku, strúhaný ďumbier a tymian. Varte, kým sa zmes trochu neodparí a nezhustne.

  5. Kurča vyberte z rúry, potrite polevou, vložte späť do rúry a pečte ďalších 20 minút pri 180 °c. Vo zvyšnej poleve uvarte nakrájaný pomaranč, brusnice a marhule a podávajte k pečenému kurčaťu.

 

Náš tip:

  • Kurča neprepĺňajte. Zo zvyšku plnky vytvarujte guľôčky a upečte ich spolu s kurčaťom.

 

Dobrá mäsová plnka by mala obsahovať:

  • Mäso: Skvelým základom plnky môže byť aj klobása, chorizo, slanina alebo pancetta. Časť mäsa môžete nahradiť hubami alebo namiesto neho použite pečeň, vďaka ktorej bude mať plnka výdatnú chuť ako v paštéta.
  • Zelenina a/alebo ovocie: Chuť plnky výrazne zlepšujú sladké tóny sušeného ovocia. Čerstvé ovocie alebo zelenina plnku zvláčnia. Pridaním jemne opražených orieškov podľa vlastného výberu celé jedlo príjemne ozvláštnite.
  • Koreniny: Základným korením aromatickej časti plnky je soľ a čerstvo pomleté čierne korenie. Bonusom sú vločky z červenej papriky, mletá rasca alebo údená paprika. Pozor, s korením to nepreháňajte. Mäsová časť plnky – klobásy a pancetta už slané sú.
  • Chlieb a pečivo: Sú klasika, ale pri bezlepkovej verzii ho môžete nahradiť ryžou alebo mrlíkom. Aký chlieb si vybrať? Akýkoľvek! S bagetou bude plnka chrumkavá; na plnku, ktorá sa viac podobá chlebovému nákypu, použite brioškový chlieb, a ak plánujete použiť kváskový alebo ražný chlieb, nezabudnite, že majú výraznejšiu chuť a podľa toho voľte aj iné ingrediencie.
  • Tuk: Dodá plnke chuť. V závislosti od mäsa, ktoré použijete, možno budete potrebovať menej tuku. Slanina, klobásy alebo pancetta obsahujú veľa chutného tuku. Dobrou voľbou sú olivový olej, masť ghí alebo maslo.
  • Aróma: Cibuľa, cesnak a šalotka dodajú plnke neskutočne dobrú chuť a vôňu. Nasekajte ich nadrobno. Na tenké plátky nakrájajte pór. Jedlo pekne rozvonia aj trocha čerstvo nastrúhaného ďumbieru alebo jedna až dve stonky zeleru.
  • Bylinky: K hydine sa hodí čerstvá petržlenová vňať, čerstvý rozmarín, čerstvý tymian, čerstvá šalvia a oregano. Celé jedlo príjemne ozvláštnia.
  • Plnka by mala mať vlhkú konzistenciu, nie však mokrú. Nemala by byť príliš tekutá. Ak vidíte na dne misky priveľa tekutiny, pridajte viac chleba alebo iného škrobu, ktorý ste si zvolili. Bežnou prísadou je mlieko, ale zeleninový alebo hydinový vývar plnku ozvláštni chuťou umami.