Rebarborové chutney má príjemne kyslastú chuť a skvele sa hodí k syrom, údeninám, pečivu, ale aj grilovanému mäsu. Je to ideálny spôsob ako využiť rebarboru, ak vám napríklad rastie na záhrade. Tento recept môžete variovať. Keď skončí sezóna rebarbory, môžete ju nahradiť červenými ríbezľami.
Ľahkým opražením mletých korenín, cukru a bobkového listu získate intenzívnejšiu vôňu a chuť. Pozor však, aby ste koreniny neprepálili. Získali by tak na horkosti. Preto celý čas pracujte na miernom až nízkom ohni. Karamelizácia cibule by tiež mala prebiehať pomaly. Jedine tak dosiahnete požadovanú textúru. Chutney má mať po uvarení lepkavú, hustú, ľahko rozotierateľnú konzistenciu.
Postup:
- Do rozpáleného hrnca nalejte olivový olej. Pridajte mleté klinčeky, zázvor, koriander, horčičné semená, bobkové listy a hnedý cukor. Korenie na miernom ohni miešajte. Pridajte na plátky nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju restujte.
- Keď je cibuľa skaramelizovaná, hrniec prikryte a nechajte 10 až 15 minút dusiť. Pridajte balsamico, sladké červené víno a varte, kým sa polovica vína neodparí. Pridajte nakrájanú rebarboru, soľ, čierne mleté korenie a duste asi 25 minút, kým sa rebarbora nezačne rozpadávať. Občas premiešajte.
- Horúce chutney preložte do sterilizovaných pohárov, uzatvorte a obráťte hore dnom. Rebarborové chutney sa skvele hodí k syrom, údeninám, pečivu, ale aj ku grilovanému mäsu.