Máte chuť na niečo zdravé? Avokádová pomazánka s cícerom a domáce bagetky vás nasýtia a ešte aj dodajú vitamíny.
Avokádová pomazánka s cícerom a domáce bagetky
Postup:
- Avokádo roztlačíme na hrubo vidličkou, pridáme cibuľku, horčicu, pomačkaný cícer, tahini a dochutíme soľou a korením.
- Nakoniec primiešame limetovú šťavu.
Bagetky si k tomu môžete kúpiť, ale odporúčame vyskúšať si upiecť vlastné:
- Z trošky múky, mlieka, cukru a kvasníc si pripravíme kvások. Pridáme zvyšok preosiatej múky a soľ a vypracujeme hladké cesto (ak je cestu veľmi hutné, pridáme trochu vody).
- Po vykysnutí (teda asi po 1/2 hodine) si vyváľame na doske malé cca 15cm valčeky, ktoré potrieme mliekom a posypeme hrubou morskou soľou.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 st. C do zlatista, približne 12 minút.
Avokádo - unikátne ovocie:
- Avokádo je zdravé, chutné a vďaka svojej maslovej konzistencii je ľahko kombinovateľné s inými ingredienciami, napríklad do šalátov alebo nátierok. Azda najznámejším jedlom je guacamole, ale nebráňte sa ani našej avokádovej pomazánke.
- Niektoré živiny, ktoré naše telo potrebuje sú rozpustné v tukoch, čo znamená, že je potrebné ich kombinovať s tukom, aby ich telo využilo. Podľa štúdie sa konzumáciou avokáda alebo avokádového oleja so zeleninou môže výrazne zvýšiť množstvo antioxidantov, ktoré prijmeme.
- vitamín K: 26% dennej dávky
- kyselina listová: 20% dennej dávky
- vitamín C: 17% dennej dávky
- draslík: 14% dennej dávky
- vitamín B5: 14% dennej dávky
- vitamín B6: 13% dennej dávky
- vitamín E: 10% dennej dávky