Citrónovo-maková bábovka patrí medzi moje najobľúbenejšie recepty na bábovku. Je totiž úžasná, úplne jednoduchá, po upečení šťavnatá a aj chrumkavá! Citrón v ceste aj v poleve sa postará o vláčnosť a sviežosť a mak zasa o chrupkanie medzi zubami. Jednoducho - geniálna, a pritom jednoduchá bábovka. Okrem toho bábovka je podľa mňa ideálny univerzálny nedeľný koláč. Pýtate sa prečo? Mám niekoľko dôvodov 🙂 Nedeľné obedy bývajú celkom výdatné a k poobednej kávičke sa nám žiada niečo jednoduchšie a ľahšie. Ak ste to s obedom prehnali, kúsok bábovky môže zastúpiť večeru so šálkou bylinkového čaju. Alebo si ju dajte na raňajky s kakavkom 🙂 To, že je nenáročná na prípravu nemusím ani spomínať.
Citrónovo-maková bábovka naozaj stojí za vyskúšanie
Postup:
- Postup je veľmi jednoduchý a rýchly. Rúru si vyhrejeme na 160 °C. Bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Múku preosejeme do misky, pridáme ostatné suroviny a elektrickým mixérom všetko prešľaháme do kompaktnej hmoty. Cesto vylejeme do pripravenej formy a dáme piecť. Pečieme 40-50 minút do zlatohneda. Prípadne otestujeme dreveným špáradlom. Pokiaľ ho po zapichnutí do stredu bábovky vytiahneme bez nalepeného cesta, je bábovka upečená.
- Po vybratí z rúry necháme bábovku pár minút vo forme, potom ju opatrne vyklopíme a preložíme na mriežku.
- Ešte teplú bábovku polejeme polevou, ktorú si pripravíme zmiešaním práškového cukru s citrónovou šťavou.
- Bábovku krájame po úplnom vychladnutí.
Náš tip:
- Určite použite nemletý mak. S mletým makom by bábovka mala nevábnu farbu a mdlú štruktúru. S použitím celého maku dostanete vláčnu bábovku a zrnká maku budú pekne chrupkať. A vďaka citrónovej poleve bude koláčik ešte viac svieži.