Boršč bez mäsa – výborný letný zeleninový boršč

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 3-4 zemiaky
  • 4 bobkové listy
  • 8 guličiek čierneho korenia
  • 2 guličky nového korenia
  • ¼ hlávky bielej kapusty
  • 2 mrkvy
  • 2-3 stredne veľké cvikly
  • 1 malý paradajkový pretlak  (3 lyžice)
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice oleja
  • 4 lyžice octu
  • 1 lyžica cukru
  • soľ
  • Na podávanie:

  • čerstvý kôpor
  • petržlenová vňať
  • jarná cibuľka
  • Ingrediencie
  • 3-4 zemiaky
  • 4 bobkové listy
  • 8 guličiek čierneho korenia
  • 2 guličky nového korenia
  • ¼ hlávky bielej kapusty
  • 2 mrkvy
  • 2-3 stredne veľké cvikly
  • 1 malý paradajkový pretlak  (3 lyžice)
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice oleja
  • 4 lyžice octu
  • 1 lyžica cukru
  • soľ
  • Na podávanie:

  • čerstvý kôpor
  • petržlenová vňať
  • jarná cibuľka
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Receptov na boršč je nespočetne veľa. Je to jedno z jedál, ktoré sa pripravujú v každej domácnosti inak, preto je zbytočné hľadať jediný pravý a zaručený recept. Každá gazdiná ma ten svoj „originálny“.  Čo ale nesmie v dobrom boršči chýbať je určite kapusta, cvikla, zemiaky, mrkva a dobrá hustá smotana na podávanie. Recept naň sme vylákali od rodenej Ukrajinky a musíme povedať, že je naozaj vynikajúci. Dokonca nám potvrdila, že na Ukrajine sa zeleninový boršč varieva oveľa častejšie ako ten s mäsom. Na druhý deň po uvarení sa chute prepoja a polievka získa sýto bordovú farbu. Nezabudnite si k nemu naservírovať hustú kyslú smotanu a plnú hrsť jarných byliniek. Boršč bez mäsa je ľahkým a chutným letným variantom nielen pre vegetariánov, ale pre každého milovníka dobrého jedla.

    Boršč bez mäsa - recept z Ukrajiny

     

    Postup:

    1. Zemiaky nakrájame na menšie kocky a dáme variť do väčšieho hrnca do osolenej vody s bobkovým listom a guličkami čierneho a nového korenia. Po pár minútach varenia pridáme natenko nastrúhanú bielu kapustu.
    2. Medzitým si na panvici na oleji opečieme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita, pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu a chvíľu spolu podusíme. Pridáme paradajkový pretlak, štipku mletej červenej papriky a podlejeme troškou vody. Necháme prevrieť pár minút a vlejeme do hrnca k zemiakom a kapuste. Na panvici od mrkvy krátko podusíme nahrubo nastrúhanú cviklu, pokvapkáme octom a cukrom, aby si polievka zachovala krásnu žiarivú farbu.  Pridáme k polievke a ďalej spolu povaríme,  kým zelenina nie je úplne mäkká.
    3. Tesne pred dovarením pretlačíme do polievky strúčiky cesnaku. Na tanieri servírujeme boršč s lyžicou kyslej smotany, nasekanou petržlenovou vňaťou, kôprom  a jarnou cibuľkou.