Bratislavské rožky s makom aj orechami

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

15

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie

Na cesto (táto dávka vystačí na 30 ks rožkov):

Na orechovú plnku (na 15 rožkov)

  • 150 g práškového cukru
  • Trochu vanilkového cukru
  • Na makovú plnku (na 15 rožkov): 

    maku

  • 125 ml mlieka
  • 150 g práškového cukru
  • Trochu citrónovej kôry alebo škorice
  • Na potieranie:

    • 3 žĺtky
    Ingrediencie

    Na cesto (táto dávka vystačí na 30 ks rožkov):

    Na orechovú plnku (na 15 rožkov)

  • 150 g práškového cukru
  • Trochu vanilkového cukru
  • Na makovú plnku (na 15 rožkov): 

    maku

  • 125 ml mlieka
  • 150 g práškového cukru
  • Trochu citrónovej kôry alebo škorice
  • Na potieranie:

    • 3 žĺtky

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Bratislavské rožky so sladkou makovou alebo orechovou plnkou patria k čaru zimných dní. Mnohí nevieme odolať, že?

    Bratislavské rožky so sladučkou makovou a orechovou plnkou, tomu málokto odolá

    Postup:

    1. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru z odváženého množstva a rozdrobíme doň čerstvé kvasnice. Necháme asi 20 minút pri izbovej teplote odstáť, kým kvasnice nenakysnú a nevytvorí sa kvások.
    2. Múku premiešame s cukrom, soľou, pridáme masť a kvások a vymiesime hladké nelepivé cesto.
    3. Cesto necháme na teplom mieste asi hodinu vykysnúť.
    4. Medzitým si pripravíme plnky. Pripravíme si dva menšie hrnce, do každého dáme 125 ml mlieka a 150 g práškového cukru a krátko ich na slabom plameni povaríme. Potom pridáme do jedného mletý mak a citrónovú kôru alebo škoricu a do druhého mleté orechy a vanilku a krátko premiešame. Odstavíme z ohňa a necháme odstáť.
    5. Nakysnuté cesto rozdelíme na 30 rovnakých kúskov (každý bude mať približne 30 g), tie premiesime a vytvarujeme guličky. Necháme ich ešte krátko nakysnúť.
    6. Každú guličku cesta potom rozvaľkáme na ovál. Každú z plniek si rozdelíme na 15 približne rovnakých častí, z každej ušúľame „valček“ a ten vložíme do stredu oválu. Cesto zahneme zhora aj zdola, šev spojíme, jemne zašúľame, aby sa cesto spojilo a plnka nevytekala.
    7. Z makových rožkov vytvarujeme podkovičky, z orechových písmenko C a pokladáme ich na plech s papierom.
    8. Rožteky potierame rozmiešaným žĺtkom (neriedime ho vodou!) a necháme zaschnúť. Pred pečením rožky ešte raz potrieme žĺtkom, týmto spôsobom sa na rožkoch spraví typické mramorovanie.
    9. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 12 minút.