Bravčová roláda s jablkami

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

90

 min

Ingrediencie

Na plnku:

  • 2 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 červené jablká
  • 2 šálky nakrájanej ciabatty alebo pevnejšej bagety
  • lyžička sušenej šalvie (alebo lyžica čerstvých nasekaných lístkov)
  • lyžička sušeného tymiánu (alebo lyžica čerstvých lístkov)
  • Na glazúru:

    • 5 lyžíc domáceho marhuľového džemu
    • 1 vrchovatá lyžica hrubozrnnej horčice

     

    Ingrediencie

    Na plnku:

  • 2 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 červené jablká
  • 2 šálky nakrájanej ciabatty alebo pevnejšej bagety
  • lyžička sušenej šalvie (alebo lyžica čerstvých nasekaných lístkov)
  • lyžička sušeného tymiánu (alebo lyžica čerstvých lístkov)
  • Na glazúru:

    • 5 lyžíc domáceho marhuľového džemu
    • 1 vrchovatá lyžica hrubozrnnej horčice

     

    Nutričné hodnoty

    banner billa

    Aj keď možno na prvý pohľad netradičná kombinácia, verte, že bravčová roláda sa pekne snúbi so sladkosťou jabĺk a chrumkavou slaninkou. Marhuľová glazúra sa postará o pomyselnú čerešničku na torte a vy sa pred svojimi hosťami blysnete s perfektným slávnostným obedom.

    Bravčová roláda aj pre neskúsených kuchárov

     

    Postup:

    1. Najskôr si pripravíme plnku. V panvici opečieme plátky slaniny do chrumkava. Vyberieme a necháme na papierovej vreckovke zbaviť prebytočného tuku a následne nasekáme nahrubo. Na tuku zo slaniny opečieme nadrobno nasekanú šalotku a cesnak do sklovita. Bude to trvať asi 3 minútky.
    2. Jablká ošúpeme, odstránime jaderníky a nakrájame na menšie kocky (asi 1x1cm). Pridáme ich na panvicu spolu so šalviou a tymianom, osolíme, okoreníme  a miešame ďalšie 3-4 minúty.  Jablká by mali zmäknúť  ale nesmú sa rozpadať. Pridáme kocky ciabatty (alebo pevnejšieho bieleho pečiva), polejeme vývarom alebo vodou( 50 ml by malo stačiť) a premiešame.
    3. Odstavíme, preložíme do misky spolu so slaninou, opatrne premiešame a necháme vychladnúť.  Náplň môžeme pripraviť aj deň vopred a skladovať zakrytú v chlade.
    4. Rúru zohrejeme na 200 °C.  Mäso položíme na pracovnú dosku a nožom pozdĺžne rozkrojíme tak, aby sme dostali  približne 2cm hrubý plát mäsa. Nôž priložíme pozdĺžne kolmi na  mäso asi 2 cm odspodu a krájame smerom do stredu, až dostaneme plát mäsa. Môžeme naklepať.  Osolíme  a okorením mletým čiernym korením. Náplň položíme pozdĺžne do stredu, vytvoríme z nej akýsi valček a zabalíme. Zaviažeme potravinárskym špagátom aby sa nám roláda nerozpadla počas pečenia. Potrieme ju olivovým olejom, osolíme, okoreníme.
    5. Zakryjeme a pečieme približne hodinu a pol až dve hodiny. Ak je potrebné, podlejeme troškou vody, ale mäso pustí dosť šťavy.
    6. Pred koncom pečenia odkryjeme, potrieme marhuľovou glazúrou a dopečieme nezakryté ešte 15-20 minút, kým povrch nezíska zlatú kôrku.
    7. Glazúru pripravíme tak, že v malej panvici zohrejeme marhuľový džem a premiešame s horčicou.
      Náš tip na prílohu:
    • Upečenú roládu preložíme na drevenú podložku, necháme zakryté alobalom 15 minút odpočívať. Odstránime špagát a nakrájame na plátky.
    • Podávame so zvyškom glazúry (ktorú môžeme zmiešať s výpekom z mäsa) a pučenými zemiakmi. Tie si pripravíme tak, že ošúpané zemiaky pokrájame na kocky, uvaríme vo vode do mäkka, scedíme a rozpučíme. Pridáme cibuľku, ktorú sme si nasekali nadrobno a opiekli dozlata na masle a troške oleja, hrsť petržlenovej vňate, osolíme, okoreníme  a dobre premiešame.