Bravčové ragú na víne s koreňovou zeleninou

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Bravčové ragú na víne s koreňovou zeleninou

Coolinari
Coolinari

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Ingrediencie
  • 500 g bravčového stehna, prípadne pliecka
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • kus zeleru (podľa chuti)
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g šampiňónov
  • 3 zemiaky
  • mix farebných paprík (červená, žltá, zelená)
  • cca pol litra silného hovädzieho vývaru
  • cca 1 a pol až 2 dcl suchého červeného vína
  • lyžicu bravčovej masti
  • lyžičku rasce
  • lyžičku údenej mletej papriky
  • 2 vrchovaté lyžičky paradajkového pretlaku
  • pár guličiek borievky
  • nové korenie, bobkový list, vetvičku rozmarínu
  • lyžičku sušeného oregana
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Ingrediencie
  • 500 g bravčového stehna, prípadne pliecka
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • kus zeleru (podľa chuti)
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g šampiňónov
  • 3 zemiaky
  • mix farebných paprík (červená, žltá, zelená)
  • cca pol litra silného hovädzieho vývaru
  • cca 1 a pol až 2 dcl suchého červeného vína
  • lyžicu bravčovej masti
  • lyžičku rasce
  • lyžičku údenej mletej papriky
  • 2 vrchovaté lyžičky paradajkového pretlaku
  • pár guličiek borievky
  • nové korenie, bobkový list, vetvičku rozmarínu
  • lyžičku sušeného oregana
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Nutričné hodnoty

Bravčové ragú s koreňovou zeleninou a červeným vínom je krásny slovenský recept z lokálnych surovín. Môže hrdo rozvoniavať aj na vašom nedeľnom stole. Nech vám vyjde rovnako krásne, ako sa podaril v našej kuchyni.

Bravčové ragú s koreňovou zeleninou a červeným vínom

Postup:

  1. Najlepšie v hrubostennom hrnci si na bravčovej masti orestujeme na hrubo nakrájanú cibuľu. Rovnako tak aj všetku koreňovú zeleninu. Keď je zelenina orestovaná, pridáme k nej na väčšie kusy nakrájané mäso.
  2. Mäso počas restovania zasypeme rascou, osolíme a okoreníme, pridáme červenú mletú údenú papriku, nové korenie, bobkový list a rozmarín a dusíme asi desať minút vo vlastnej šťave.
  3. Mäso potom podlejeme červeným vínom, pridáme borievky, pretlak a znova desať minút dusíme. Po desiatich minútach ragú podlejeme vývarom a varíme za občasného miešania na miernom plameni asi hodinu.
  4. Pridáme zemiaky, dobre premiešame a varíme takmer do ich zmäknutia. Keď sú zemiaky takmer mäkké, pridáme mix paprík, chvíľu povaríme.
  5. Na posledných 15 minút k ragú pridáme aj šampiňóny a na záver zasypeme oreganom. Priebežne môžeme podľa potreby ragú podlievať vývarom a dochucovať soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Na tanieri ľubovoľne dozdobíme (jarná cibuľka, chilli, koriander, petržlenová vňať, atď.)
  6. Koreniny a bylinky k tomuto ragú si však môžete nakombinovať a doladiť aj sami, podľa vlastnej chuti a možností. Bobkový list, rasca a borievky sú však základ. Pre hladošov pokojne pridajte ešte krajec dobrého čerstvého chleba.
  7. Mäso si aktuálne vyberiete v BILLA pod novou značkou Mäsiarov výber, tak aby ste boli naozaj spokojní. Spôsob balenie mäsa pod značkou Mäsiarov výber navyše uľahčuje aj výber druhu mäsa pre menej skúsených, tak aby ste vedeli zvoliť, čo sa najlepšie hodí na konkrétne jedlo.
  8. Prajeme vám veľa zdaru v kuchyni a dobrú chuť.
veľkonočná zemiaková baba
30 min