Bravčový perkelt so smotanou a haluškami

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Suroviny pre veľkú rodinu:

  • 2-3 lyžice masla (alebo masti)
  • 1 lyžica sladkej mletej papriky
  • 1 bobkový list
  • Celé čierne a nové korenie
  • Soľ
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 100-150 ml smotany na šľahanie
  • 33%

  • 100 ml kyslej smotany
  • (možno vynechať)

    Na halušky:

    Ingrediencie

    Suroviny pre veľkú rodinu:

  • 2-3 lyžice masla (alebo masti)
  • 1 lyžica sladkej mletej papriky
  • 1 bobkový list
  • Celé čierne a nové korenie
  • Soľ
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 100-150 ml smotany na šľahanie
  • 33%

  • 100 ml kyslej smotany
  • (možno vynechať)

    Na halušky:

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Bravčový perkelt so smotanou a haluškami je stará dobrá klasika, ktorá hádam nikdy neomrzí. Pripravili sme pre vás recept na tento evergreen, presne ako od mamy. Či už ho budete podávať s haluškami, alebo s kolienkami, určite si pochutíte.

    Bravčový perkelt so smotanou je evergreen s haluškami alebo kolienkami

    Postup:

    1. Cibuľu si nakrájame na jemno a speníme na masle alebo masti. Keď je opečená pekne do zlata, pridáme pridáme na kocky nakrájané mäso a sprudka opečieme, aby sa mäso zatiahlo. Potom zaprášime mletou paprikou, pridáme korenie a bobkový list, osolíme a zalejeme horúcou vodou tak, aby voda tesne zakrývala mäso.
    2. Privedieme k varu a na slabom plameni dusíme pod pokrievkou približne 1 hodinu až 1 a pol hodiny, kým nie je mäso úplne mäkké. Priebežne podlievame vodou.
    3. Sladkú smotanu metličkou prešľaháme s trochou vody a múkou do hladka. Môžeme pridať aj trochu kyslej smotany, omáčku to trochu oživí. Pomaly prilievame k dusenému mäsu a dôkladne premiešame. Necháme povariť a odstavíme. Podávame s haluškami.
     

    Halušky:

    • Do misky nasypeme múku, osolíme a premiešame. Prilejeme vodu, vajíčko a spracujeme varechou lepivé, nie husté cesto. Vodu prilievame podľa potreby. Cez haluškovač pretlačíme cesto do vriacej vody a dobre premiešame, aby sa halušky nezlepili. Keď vyplávajú na povrch povaríme ich ešte asi 5 minút a následne scedíme. Opláchneme vlažnou vodou, necháme odkvapkať. Ešte teplé ich preložíme do misky a omastíme orieškom masla aby sa nezlepili.