Bryndzové halušky tradičný recept

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie
  • 200 g polohrubej múky
  • 250 g 100 % ovčej bryndze BILLA premium
  • 100 g bielej slaniny
  • na škvarky

  • soľ
  • Ingrediencie
  • 200 g polohrubej múky
  • 250 g 100 % ovčej bryndze BILLA premium
  • 100 g bielej slaniny
  • na škvarky

  • soľ
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2

    Bryndzové halušky sú slovenská pýcha. Jedlo salašov, pastierov oviec a bačov. Tie tradičné pozostávajú skutočne len z 5 ingrediencií. 100 % ovčej bryndze, zemiakov, múky, slaniny a soli. Najlepšie sú z májovej bryndze s pohárom studeného kyslého mlieka. Nech sa páči náš recept.

    Tradičné bryndzové halušky

    Postup:

    1. Bielu slaninu na škvarky narežeme na kocky a začneme opekať na miernom stupni na suchej panvici.
    2. Pripravíme si vodu, ktorú dáme variť vo väčšom hrnci. Kým voda zovrie pripravíme si cesto na halušky.
    3. Očistené zemiaky nastrúhame. Dostaneme tak cca 400 g čistej váhy. Nastrúhané zemiaky osolíme. K zemiakom postupne prisypávame múku a vypracujeme nie príliš riedke cesto.
    4. Halušky pretlačte do osolenej vriacej vody pomocou haluškovača, zručnejší možno zvládnu halušky „hádzať“ z dosky (lopárika, denka) pomocou noža. Halušky varíme dokým nevyplávajú na povrch. Scedíme a pridáme k bryndzi, spolu s trochou vody, v ktorej sa varili. Dobre zamiešame. Na záver omastíme a pridáme na nich škvarky.
    5. Podávame ich s pohárom kyslého mlieka. Ozdobiť ich môžeme napríklad jarnou pažítkou, či vňaťou mladej cibuľky.
    6. Bryndzové halušky sú naša pýcha a národné jedlo. Jedlo salašov, pastierov oviec a bačov. Tie tradičné pozostávajú skutočne len z 5 ingrediencií. 100 % ovčej bryndze, zemiakov, múky a slaniny. A samozrejme soli. V niektorých receptoch sa môžete stretnúť aj s pridaním vajíčka, halušky sú však vtedy tvrdšie a v originálnom recepte sa (s najvyššou pravdepodobnosťou) nevyskytovalo. Dôležité je použitie pravej ovčej bryndze, nie tej, ktorej obsah tvorí 50 % kravského mlieka. Samozrejme, ak sa rozhodnete pre takúto verziu, nie je na tom absolútne nič zlé, akurát vaše halušky budú menej aromatické a originál vždy obsahoval len ovčiu bryndzu.

    Náš tip:

    • Ak je však pre vás bryndza príliš aromatická, jej chuť môžete zjemniť zmiešaním s kyslou smotanou. Pomer je na vás. A už celkom slobodne si halušky môžete na záver dozdobiť jarnou cibuľkou či pažítkou. Tradične sa podávajú s pohárom mlieka, kyslého mlieka alebo žinčice. U nás na Spiši sa potom môžete stretnúť aj s verziou, kde sa bryndzové halušky podávajú na jednom tanieri spolu so zemiakovo-bryndzovými pirohami a džatkami. Zvyčajne pod názvom Spišský tanier.