Zemiakovo bryndzové pirohy so slaninkou

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • cca 100 ml vody
  • soľ
  • Na náplň:

  • Kyslá smotana
  • a pažítka k podávaniu

    Ingrediencie

    Na cesto:

  • cca 100 ml vody
  • soľ
  • Na náplň:

  • Kyslá smotana
  • a pažítka k podávaniu

    Nutričné hodnoty

    banner billa
    Pred pôstom si ešte doprajme poriadnu porciu poctivého domáceho jedla, napr. tieto domáce zemiakovo bryndzové pirohy s chrumkavou opraženou slaninkou budú skvelou rozlúčkou s fašiangami.

    Bryndzové pirohy so slaninkou na rozlúčku s fašiangami

    Postup:

    1. Najskôr pripravíme náplň: zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom ich scedíme a popučíme. 1 lyžicu si odložíme do cesta.
    2. Do zemiakov zamiešame maslo, ochutíme štipkou mletej papriky a pridáme bryndzu. Dobre premiešame a dáme bokom.
    3. Múku si nasypeme na pracovnú dosku a v strede vyhĺbime jamku. Do nej pridáme lyžicu varených zemiakov, rozbijeme vajíčko, pridáme štipku soli a prilejem deci vlažnej vody. Vidličkou rozmiešame vajíčko s vodou a postupne zamiešavame aj múku. Keď už je cesto dostatočne spojené rukami spracujeme vláčne a hladké cesto.
    4. Rozdelíme na 2 časti, každú rozvaľkáme natenko (2-3mm). Cesto potom rozkrájame na štvorce 4x4 cm alebo vykrajujeme kolieska. Do stredu každého položíme lyžičku náplne a okraje dobre postláčame. Snažíme sa pracovať svižne, aby nám zvyšné cesto nezaschlo – ťažšie sa potom lepí.
    5. Keď máme všetky pirohy hotové, dáme si zovrieť vo veľkom hrnci dostatočné množstvo vody a osolíme ju.
    6. Slaninku si nakrájame a tiež dáme opražiť do chrumkava.
    7. Keď voda vrie, opatrne do nej nahádžeme pripravené bryndzové pirohy. Lepšie je ich variť na 2x aby sa veľké množstvo v hrnci nezlepilo. Keď vyplávajú na povrch, ešte pár minút ich povaríme a potom cedníkom vyberieme do misky. Nepremývame ich!
    8. Bryndzové pirohy servírujeme s kopčekom kyslej smotany, opraženou slaninou a čerstvou pažítkou.