Výborný, ľahko zapamätateľný a univerzálny recept na lahodnú bublaninu. So sezónnym ovocím je to jeden z najlepších letných koláčov vôbec.
Postup:
1. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Plech na pečenie vyložíme papierom, prípadne vymastíme maslom a vysypeme múkou. Ovocie umyjeme, odkôstkujeme, prípadne nakrájame na kúsky.
2. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do hustej nadýchanej peny. Pridáme nastrúhanú kôru z citróna.
3. Biely vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
4. K žĺtkovej pene prilejeme olej a mlieko, premiešame, a prisypeme preosiatu múku s kypriacim práškom. Opäť dobre premiešame.
5. Na záver opatrne zapracujeme sneh z bielkov.
6. Nadýchané cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Pokladieme ovocím a vložíme do rúry.
7. Pečieme približne 30-35 minút do zlata. Môžeme otestovať dreveným špáradlom, po zapichnutí do cesta by malo vyjsť suché.
8. Bublaninu necháme vychladnúť a pred podávaním poprášime práškovým cukrom.