Cesnaková polievka s krutónmi

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na poctivú cesnačku s údeným mäsom a syrovými krutónmi (4 porcie):

  • 2 lyžice bravčovej masti
  • 1 cibuľa
  • 1 l kuracieho alebo hovädzieho vývaru
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 2 krajce staršieho chleba alebo pečiva
  • 100 g tvrdého syra
  • 2-3 zemiaky
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • Na krémovú cesnačku z pečeného cesnaku (4 porcie):

    oleja

  • 3 lyžice masla
  • 1 malý pór alebo ½ z väčšieho (prevažne biela časť)
  • 1 menšia cibuľa
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 l slepačieho vývaru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 33%

  • citrónová šťava
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • nasekaná pažítka na ozdobu
  • Ingrediencie

    Na poctivú cesnačku s údeným mäsom a syrovými krutónmi (4 porcie):

  • 2 lyžice bravčovej masti
  • 1 cibuľa
  • 1 l kuracieho alebo hovädzieho vývaru
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 2 krajce staršieho chleba alebo pečiva
  • 100 g tvrdého syra
  • 2-3 zemiaky
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • Na krémovú cesnačku z pečeného cesnaku (4 porcie):

    oleja

  • 3 lyžice masla
  • 1 malý pór alebo ½ z väčšieho (prevažne biela časť)
  • 1 menšia cibuľa
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 l slepačieho vývaru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 33%

  • citrónová šťava
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • nasekaná pažítka na ozdobu
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Cesnaková polievka krémová smotanová alebo poctivá s chlebovými krutónmi? Cesnačka je výborná polievka, akokoľvek je pripravená. My sme vám pripravili dve najlepšie verzie, obe vyšperkované do dokonalosti. A je už len na vás, ktorej dáte prednosť – výraznej polievke s údeným mäsom a majoránom alebo jemnému luxusnému krému z pečeného cesnaku. Ak sa neviete rozhodnúť, tak si pripravte obidve  🙂

    Krémová cesnaková polievka z pečeného cesnaku

    Postup:

    1. Rúru zohrejeme na 175°C.
    2. Z celých hlávok cesnaku odrežeme vrchnú časť, položíme ich na menší, papierom vystlaný pekáč, polejeme olivovým olejom a pečieme približne hodinu. Necháme ich trochu vychladnúť, a potom každý strúčik cesnaku stlačíme medzi prstami – jednoducho takto pečený cesnak ošúpeme. Ošúpaný cesnak nasekáme nadrobno alebo roztlačíme vidličkou na kašu.
    3. V hrnci zohrejeme maslo, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, nakrájanú bielu časť póru a pečený cesnak. Spolu opekáme približne 5 minút, zaprášime múkou a pokračujeme v opekaní ďalších pár minút.  Potom postupne prilievame vývar a metličkou premiešavame. Privedieme k varu a necháme 20 minút na slabom ohni prebublávať, občas premiešame.
    4. Polievku odstavíme, po 5 minútach rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, vrátime na oheň a zahustíme sladkou smotanou. Polievku ešte necháme 5-10 minút  prevariť. Dochutíme citrónovou šťavou, bielym mletým korením prípadne dosolíme.  Podávame posypané pažítkou, prípadne s krutónmi.

    Poctivá cesnaková polievka s údeným mäsom a syrovými krutónmi

    Postup:

    1. Cibuľu očistíme a nasekáme najemno. Cesnak ošúpeme (ľahšie vám to pôjde, ak na neošúpaný strúčik zatlačíte plochou stranou noža, šupka sa lepšie uvoľní) a nožom poriadne rozpučíme, aby sa uvoľnila šťava. Prelisujeme alebo rozotrieme nožom na kašu.
    2. V hrnci zohrejeme masť a opečieme cibuľu a na kocky nakrájané údené mäso. Keď cibuľka zosklovatie, prilejeme vývar a pridáme cesnak.
    3. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do vriaceho vývaru. Povaríme 10-15 minút, až kým nie sú zemiaky mäkké.
    4. Na záver do polievky môžeme prelisovať 1 strúčik cesnaku – pre intenzívnejšiu chuť a vôňu. Ochutíme sušenou majoránkou, mletým čiernym korením a prípadne dosolíme (ak bol vývar málo slaný).

    Krutóny:

    1. Pečivo alebo chlieb nakrájame na kocky, rozložíme v jednej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do horúcej rúry (180 °C) zapiecť na pár minút do zlata. Tesne pred dopečením ich rovnomerne posypeme najemno nastrúhaným tvrdým syrom a necháme ešte v rúre chvíľu kým sa syr neroztopí.
    2. Do taniera vložíme syrové krutóny, zalejeme horúcou polievkou a podávame. Môžeme ozdobiť najemno nasekanou petržlenovou vňaťou.