Čevabčiči milujeme z dovoleniek, ale aj zo školskej jedálne. Pripravíte si ho ľahko aj v rúre. Podávať ho môžete so zemiakmi, horčicou a cibuľou, alebo na pita chlebe s pravým ajvarom. Je to super rýchle a budete sa cítiť zakaždým ako na dovolenke pri mori.
Čevabčiči pečené v rúre s pikantným Ajvarom
Postup:
- Pokiaľ mäso budeme grilovať, pripravíme si gril. My sme však pripravili jednoduchý rodinný recept na Čevabčiči v rúre. Rúru si tedai hneď na začiatku dáme predhriať na 200 stupňov Celzia.
- Do veľkej misy dáme mäso, olúpanú a najemno nakrájanú cibuľu, olúpaný a prelisovaný cesnak, soľ, trochu korenia, údenú papriku, sódu a jedno vajce. Všetko dobre premiešame.
- Ďalej pridáme po troškách perlivú vodu. Po každom priliatí zmes dobre premiešame. Vďaka perlivej vode a sóde bude zmes vláčna.
- Ruky si umyjeme a namočíme do studenej vody. Zo zmesi tvarujeme približne rovnako veľké gule, ktoré ešte ľahko dotvarujeme do tvaru valčeka.
- Ak sa nám na ruky mäso veľmi lepí, opláchneme ich v studenej vode.
- Čevapčiči kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený olejom. Pečieme ich takto vo vyhriatej rúre alebo na grile asi 40 minút, kým nezískajú krásnu zlatistú farbu.
- Počas pečenia si pripravíme pita chlieb na servírovanie, čerstvú kyslú smotanu a paprikový ajvar. Môžeme tiež nakrájať mesiačiky citróna a umyť trochu petržlenovej vňate alebo koriandra.
- Počas servírovania pita chlieb potrieme trochou ajvaru, pridáme trochu kyslej smotany, kúsky čevapčiči, bylinky, pokvapkáme citrónom a zabalíme.