V lete sa chute celej rodiny premenia na túžbu po šalátoch a grilovanom mäse, ako to len urobiť aby sme nemuseli v letných mesiacoch v kuchyni tráviť hodiny, ale mohli namiesto toho rýchlo k vode alebo sa venovať slneniu? Chce to jednoduchý recept. Čevapčiči už dávno poznáte minimálne zo školských jedální. Tentokrát mám pre vás ale chutnejšiu verziu. Vláčne mäsko, ktoré je vďaka ajvaru ešte šťavnatejšie a chutí lepšie, než si viete predstaviť.
Ak náhodou neviete, čo je ajvar, hovorí sa mu aj "srbský kaviár", inými slovami nátierka z pečených paprík. Výborný je okrem iného aj k pečivu alebo namiesto kečupu k mäsu.
Postup:
- Rúru predhrejme na 180 °C.
- Vo väčšej mise zmiešajme mleté mäso, soľ, korenie, červenú papriku a 2 lyžice ajvaru. Všetko dobre premiešame, najlepšie dobre umytými rukami.
- K mäsu ďalej postrúhame polovicu cibule a cesnakové strúčiky. Znovu zmes rukami premiešame a prikryté mäso dáme odpočívať do chladu aspoň na jednu hodinu.
- Po vychladení z mäsa tvarujeme šišky podobné kratším prstom. Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Šišky by medzi sebou mali mať dostatok miesta, aby sa mohli prepiecť dozlatista aj po stranách. Pred pečením môžeme natrieť trochou oleja. Mäsko bude potom po upečení navrchu pekné chrumkavé.
- Dáme ich hotové piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Aspoň raz, niekedy uprostred pečenia, ich otočíme, aby sa opiekli dozlatista aj zo spodnej strany.
- Po upečení ich môžeme servírovať s trochou ajvaru, čerstvou zeleninou a pečivom. Kto neodolá, môže zvoliť ako prílohu napríklad varené zemiaky.
Nech vám čevapčiči urobí pri grilovaní veľkú radosť.