Cézar šalát – jedno z najobľúbenejších jedál na svete

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

oleja

  • 2 kuracie prsia bez kosti a kože
  • 3 malé rímske šaláty
  • 20 g hoblín parmezánu
  • Na dresing:

    • 1 strúčik cesnaku
    • 3 ančovičky
    • 20 g strúhaného syra Grana Padano
    • 20 g hoblín parmezánu
    • 5 PL majonézy
    • 2 PL vínneho bieleho octu
    • čierne korenie
    Ingrediencie

    oleja

  • 2 kuracie prsia bez kosti a kože
  • 3 malé rímske šaláty
  • 20 g hoblín parmezánu
  • Na dresing:

    • 1 strúčik cesnaku
    • 3 ančovičky
    • 20 g strúhaného syra Grana Padano
    • 20 g hoblín parmezánu
    • 5 PL majonézy
    • 2 PL vínneho bieleho octu
    • čierne korenie

    Nutričné hodnoty

    banner billa
    Zdá sa byť samozrejmé, že názov slávneho šalátu je odvodený od ešte slávnejšieho rímskeho vojvodcu Julia Caesara. Nie je je to však tak. Je pomenovaný po mužovi, ktorému sa pripisuje vytvorenie jedného z svetovo najobľúbenejších pochúťok Cézar šalát, alebo Caesar šalát. Muž, ktorému ďakujeme za tento šalát, sa volal Caesar Cardini. Vytvoril ho vraj v roku 1942 v meste Tijuana v Mexiku. Poďme sa na to teda pozrieť.

    Cézar šalát

    Postup:

    1. Rohlíky prekrojíme pozdĺžne a natrieme olivovým olejom. Dáme do rúry piecť na 150 st. C do zlatista, teda asi 15 minút.
    2. Na panvicu vylejeme zvyšok oleja, necháme 1 minútu rozpáliť a položíme do nej kuracie prsia a pečieme asi 4-6 minút z oboch strán tak, aby so dobre prepieklo do chrumkava (po pichnutí vidličkou do najhrubšej časti by mala vytiecť šťava a nie krv). Opečené kuracie prsia nakrájame na prúžky.
    3. Do nádoby vložíme majonézu, vínny biely ocot, korenie, ančovičky, pretlačený cesnak a mletý syr. Premixujeme ponorným mixérom.
    4. Šalát natrháme na menšie kúsky, preložíme opečeným pečivom, hoblinami syra, mäskom a prelejeme dresingom.
     

    Náš tip:

    • Namiesto majonézy môžeme použiť jogurt. Chuť ostane stále výborná a šalátu to pridá skvelý šmrnc.