Chrenová omáčka s údeným mäsom

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie

Na údené mäso s chrenovou omáčkou:

  • 500 g údenej krkovičky
  • korenie na vývar (bobkový list, nové korenie, celé korenie)
  • 1 – 2 lyžice masti
  • 5 lyžíc hladkej múky
  • 5 lyžičiek chrenu v pohári
  • 180 ml smotany na šľahanie
  • 200 ml mlieka
  • na ochutenie soľ, cukor, ocot (veľmi opatrne)
  • Na knedľu:

  • 2 lyžičky cukru kryštál
  • 30 g čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • soľ
  • 600 g polohrubej múky
  • Ingrediencie

    Na údené mäso s chrenovou omáčkou:

  • 500 g údenej krkovičky
  • korenie na vývar (bobkový list, nové korenie, celé korenie)
  • 1 – 2 lyžice masti
  • 5 lyžíc hladkej múky
  • 5 lyžičiek chrenu v pohári
  • 180 ml smotany na šľahanie
  • 200 ml mlieka
  • na ochutenie soľ, cukor, ocot (veľmi opatrne)
  • Na knedľu:

  • 2 lyžičky cukru kryštál
  • 30 g čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • soľ
  • 600 g polohrubej múky
  • Nutričné hodnoty

    recept
    Údené a chrenová omáčka s knedľou je taký stále populárny "gastro evergreen". Retro je dnes proste "in" a kombinácia údeného mäska a chrenu je bezkonkurenčná. Dostali ste chuť? Tu je recept!

    Chrenová omáčka s údeným a knedľou - gastronomický evergreen

    Postup:

    1. Najskôr dáme mäso variť do hrnca s vodou a korením na vývar. Varíme asi hodinu, záleží na veľkosti mäsa. Potom vývar scedíme, mäso dáme bokom a vývar neskôr použijeme na omáčku.

    Knedle:

    1. Do väčšej misy dáme múku, urobíme uprostred jamku, rozdrobíme do nej droždie, posypeme cukrom, zalejeme vlažným mliekom a trochu zaprášime múkou. Misu prikrytú čistou utierkou dáme do tepla na 10 minút. Za tú dobu nám vznikne kvások. Do cesta ešte pridáme trochu soli, vajcia a vymiesime vláčne cesto, ktoré dáme znova prikryté odpočívať na teplé miesto.
    2. Po vykysnutí z cesta na doske vytvoríme dve knedle, ktoré znovu necháme prikryté utierkou na doske kysnúť ešte cca 10 až 15 minút. Medzitým si privedieme vo veľkom hrnci vodu k varu, do ktorej potom knedle vhodíme a varíme prikryté pokrievkou na miernom ohni cca 25 minút. V priebehu varenia ich aspoň raz otočíme varechou. Ihneď po vybratí ich  nezabudneme okamžite poprepichovať napríklad vidlicou na mäso.

    Chrenová omáčka:

    1. Cibuľu nakrájame na kolieska a na malej panvici ju na masti opečieme do zlatista. Masť zlejeme a cibuľu odložíme bokom na servírovanie.
    2. V hrnci si rozpustíme masť a zasypeme ju hladkou múkou. Múku smažíme za stáleho miešania niekoľko minút do zlatista. Keď je zápražka hotová, vlejeme pripravený vývar a mlieko. Nezabúdame miešať. Omáčku, ktorá nám už aj zhustla, privedieme k varu a dochutíme smotanou na šľahanie, chrenom, prípadne soľou, cukrom a trochou octu.
    3. Omáčku servírujeme s knedľou, nakrájaným údeným mäsom a opraženou cibuľkou. Dobrú chuť!