Ak už dlho nemôžete prísť na to, čo by vašich priateľov alebo rodinu potešilo, skúste malí darček upiecť. Sladká a voňavá granola je výborný nápad. Má veľa variácií, je chutná a dá sa slávnostne zabaliť. My sme pripravili škoricovú s medom a orechmi.
V0ňavá a chrumkavá granola
Postup:
- Predhrejte si rúru na 150 stupňov Celzia. Vo väčšej mise zmiešajte ovsené vločky, soľ, roztopené maslo, javorový sirup, med, orechy a škoricu. Dobre premiešajte, aby sa vločky obalili zo všetkých strán.
- Nízky plech vysteľte papierom na pečenie a zmes naň rovnomerne rozprestrite. Dajte do rozohriatej rúry a pečte asi 25 - 30 minút. Počas pečenia zmes niekoľkokrát premiešajte, aby vločky boli chrumkavé zo všetkých strán. Zároveň granolu starostlivo kontrolujte, aby sa orechy nepripiekli.
- Po upečení nechajte granolu najskôr poriadne vychladnúť. Táto časť je dôležitá, hlavne ak chcete, aby v pohári vydržala čo najdlhšie, a aby sa ingrediencie nezlepili.
- Po vychladnutí sa granola len nasyp do pohára, ten obviažte stuhou a nalepte mašľu.
- Tento jednoduchý recept môžete prispôsobiť svojej chuti. Vždy, ale dodržujte pomer tekutín a suchých prísad. V Bille máte skvelý výber rôznych druhov orechov a ovsených vločiek. Naviac ešte do upečenej granoly môžete primiešať aj sušené ovocie alebo kúsky sušeného kokosu.
- Ak ste ešte neochutnali takýto raňajkový mix, neviete, o čo prichádzate.
- Ak často nestíhate raňajky, granola je perfektný nápad ako si zdravo a rýchlo "vybaviť" raňajky v pracovnom týždni. Chutí výborne s kravským alebo s rastlinným mliekom. Možno budete jedným/jednou z tých, ktorí si ju zamilujú s bielym jogurtom.
- Granola je skvelá napríklad ako súčasť muffinov, alebo na posypanie koláčov.