Cibuľová omáčka so slaninkou

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie
  • 1 a ½ lyžice olivového
  • oleja

  • 6 menších cibúľ
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička tymiánu
  • 120 g javorového sirupu
  • 75 ml jablčného kvaseného octu
  • 100 g hnedého cukru
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • Ingrediencie
  • 1 a ½ lyžice olivového
  • oleja

  • 6 menších cibúľ
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička tymiánu
  • 120 g javorového sirupu
  • 75 ml jablčného kvaseného octu
  • 100 g hnedého cukru
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • Nutričné hodnoty

    HL41 Web Banner 2120x455px
    Cibuľová omáčka je niečo nové a nevšedné. Skvelá je k mäsu, k čerstvej bagete, alebo k syrovej mise. Môže poslúžiť aj ako krásny gurmánsky darček.

    Cibuľová omáčka k syrom, či bagete

    Postup:

    1. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu nakrájame na malé kúsky a rovnako tak aj slaninu.
    2. Najskôr v menšom hrnci osmažíme slaninu. Smažíme ju asi tak 3 až 4 minúty dozlatista. Potom ju vyberieme a necháme odkvapkať na kuchynskom obrúsku.
    3. Zvyšok tuku z hrnca vylejeme a namiesto toho použijeme trochu olivového oleja. Na oleji potom opražíme cibuľu dozlatista, pridáme pretlačený cesnak a čerstvý alebo sušený tymián. Varíme ďalšie 4 minúty. Ďalej prilejeme tekutiny (javorový sirup, jablčný ocot) a hnedý cukor. Všetko dobre premiešame. Pridáme slaninu, znovu premiešame a varíme ďalších 15 minút.
    4. Keď nám marmeláda začne hustnúť, prilejeme balzamikový ocot a varíme posledných 15 minút. Marmeláda stmavne a získa lepšiu konzistenciu.
    5. Hotovú marmeládu plníme do pohárov, najlepšie s točitým uzáverom a môžeme skladovať v chladničke niekoľko týždňov.
    6. Cibuľovú marmeládu môžeme tiež zavariť. Vo väčšom hrnci s vodou, asi do polovice pohára a s textíliou na dne hrnca varíme asi tak 10 minút od varu. Dbáme na to, aby sa prípadne poháre počas vyvárania navzájom nedotýkali. Po vyváraní ich z vody vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Následne ich uložíme na tmavé chladnejšie miesto.
    7. Servírovať môžeme len tak s chlebíkom, alebo v spoločnosti dobrého syra a lahodného čerstvého pečiva. Skvele sa hodí na prípravu jednohubiek.